23948sdkhjf

L&T elektrifierar flottan

Lassila & Tikanoja har i dagarna tagit ett stort steg mot en helt elektrifierad fordonsflotta. Sedan tidigare har företagets fossildrivna förmånsbilar fasats ut och för några dagar sedan levererades och presenterades 50 nya, eldrivna transportfordon på ett bräde. Därmed är cirka en femtedel av företagets transportfordon och förmånsbilar eldrivna. De 50 nya Maxus-bilarna anlände i kortege till sina nyinstallerade laddstolpar utanför kontoret i Sköndal söder om Stockholm.

Upphandlingsförfarandet av bilarna påbörjades för drygt ett och ett halv år sedan och fem bilar har hårdtestats under fyra månader. Bilarna höll måttet men en rad förberedelser har krävts för att komma igång, inte minst för att lösa laddfrågan. Utöver nya, fasta laddplatser vid kontoret har stationer för snabbladdning installerats och ett samarbete med OKQ8 tagits fram. Fulladdade räcker bilarna ungefär 25 mil.

– Vi har en laddpalett för våra anställda och tittar på varje förares individuella behov. Om du kan ladda hemma så är det ju bra, men det kan vara svårt för de som bor i bostadsrätt eller hyresrätt. Då får man ladda på kontoret eller ute hos kund om det går. Nästa grej är därför att hjälpa våra kunder med att ordna laddplatser. Det är det som är det svåra med elbilar, att lösa installation och administration, förklarar Mikael Viik, inköpschef på L&T.

Läs också: Inspira övergår till elbilar

Utöver praktiska frågor menar Mikael Viik att det varit en utmaning att förbereda de anställda inför det nya.

– Vi har både haft infomöte via Teams och sedan personliga möten med alla förare. Informationen har varit jätteviktig. Många har till exempel oroat sig för laddfrågan men ofta handlar det om att man dömer ut saker innan man vet exakt hur det funkar. 

De nya fordonen firades med ett lunchevent där samarbetspartners och Katarina Luhr, Miljö- och Klimatborgarråd i Stockholm, deltog.

– Jag vill bara berätta hur glad jag är att det finns sådana här spetsiga företag som driver utvecklingen framåt. Nu kommer jag att kunna säga till andra att det är full möjligt att genomföra något sånt här, åk ut till L&T och titta, summerade Katarina Luhr med uppenbar entusiasm.

L&T byter ut alla fossildrivna fordon allteftersom leasingavtalen går ut. Ambitionen är att alla  fordon ska vara eldrivna om fyra år.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095