23948sdkhjf

Riskfyllda städuppdrag granskas

Arbetsmiljön på Samhall i Eskilstuna har länge kritiserats. Efter en anmälan från Fastighets riktade Arbetsmiljöverket allvarlig kritik mot företaget i början av mars, rapporterar Fastighetsfolket.

Senast den 3 maj måste Samhall återkoppla till Arbetsmiljöverket vad som görs för att åtgärda noterade brister. Parallellt med den granskningen har Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på eget initiativ. Också här framkommer att företaget lokalt i Eskilstuna måste se över och uppdatera hur riskbedömning, smittrisker och dokumentation sköts, rapporterar Fastighetsfolket.

Under snart ett år har städarna väntat på fullständig skyddsutrustning. Tidningen Dagens Arbete skriver om Nettan Lindgren Karlberg som är skyddsombud på Samhall och som tills nyligen har städat hos polisen i Eskilstuna. Hon beskriver bland annat hur Samhall tvingade henne att sanera en cell där en bekräftat covid-sjuk hade suttit inlåst. Utan ordentligt skydd. Cellerna spolas med vatten och det stänker.
– Vi har säkert rengjort massor med celler där de intagna haft covid utan att veta om det. Alltifrån spottloskor till snorpapper, spyor, kiss och bajs – allt som kan komma ur en människa städar vi upp, säger Nettan Lindgren Karlberg till Dagens Arbete.

I dag, 18 mars, publicerade Fastighetsfolket ett gruppsamtal om året med corona, med Nettan Lindgren Karlberg och ytterligare tre skyddsombud på Samhall i Eskilstuna. Här framkommer att skyddsombuden bad om munskydd redan för ett år sedan.

– I början av mars i år fick vi det för att ha i bilarna. Det blev också tillåtet och frivilligt att ha munskydd hela arbetsdagen, tidigare hette det att vi inte skulle ”skrämma upp kollegor”, säger skyddsombudet Katarina Eriksson till Fastighetsfolket.

Enligt Fastighets regionala skyddsombud, Richard Fredriksson, är det bristande arbetsmiljöarbetet inte unikt för Eskilstuna. Arbetsmiljöverket har på eget initiativ granskat hur Samhall skyddar städarna från smittor i Örebro, Karlskrona och Nyköping. Samtliga arbetsplatser får kritik. Här är det främst bakomliggande riskbedömningar som haltar, uppger Fastighetsfolket.

Fredrik Nilsson, distriktschef för Samhall i Sörmland och Gotland svarar på kritiken i samma tidning:
– Arbetsmiljöverket har begärt klargöranden från oss, och vi ska givetvis svara på det. Vi följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer, och min bedömning är att medarbetarna ska kunna känna sig trygga när de går till arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.409