23948sdkhjf

Städarna uppmärksammas

Den 7 december finns det all anledning att uppmärksamma städpersonalen lite extra. Den första måndagen i december är det nämligen, precis som brukligt, tid för Städarnas dag.

Ingrid Karlsson, före detta ordförande i Nätverket Lokalvård, uppmanar alla kollegor i branschen att fira. Hon reflekterar över året som gått och städarnas roll under pandemin.

– Covid har gjort att man ser på våra tjänster på ett helt annat vis än innan.
Vi har bevisat att vi behövs för att vården skall fungera. De kommer att minnas vår vilja till omställning och servicevilja på alla plan. Detta tycker jag är något vi i hela branschen ska ta med oss och jobba för att bibehålla så det inte ”glöms bort” när allt detta förhoppningsvis är över.

Städarnas dag har uppmärksammats i Sverige sedan 2016. Målet är att höja statusen för städbranschen och respekten för de som städar våra arbetsplatser, skolor och hem. Inspirationen kommer från Norge som startade traditionen 2002. Sedan dess har även Finland hängt på. Men dagen har sitt ursprung i Los Angeles där en fredlig demonstration som genomfördes av städare och sympatisörer den 15 juni 1990 möttes av polisvåld. Därefter infördes The International Justice Day for Cleaners och den nordiska motsvarigheten är alltså Städarnas dag.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.219