23948sdkhjf

Larmet går om ättika

Som Cleannet tidigare rapporterat ökar försäljningen av ättika rekordartat. Och därmed också larmen till Giftinformationscentralen.

Ättika för inläggningar och som rengöringsmedel blir alltmer populärt, och det är inte bara Kavli, som äger Perstorps ättika, som rapporterat om rekordförsäljning. Även Coop och Willys deklarerar försäljningsökningar på cirka 30 procent enligt TT.

Samtidigt har antalet ättikarelaterade samtal till Giftinformationscentralen ökat kraftigt. För tio år sedan registrerades 211 telefonsamtal, år 2015 399 stycken och i fjol 545. Och 2020 tycks nå nya höjder. Under perioden januari-juli inkom 439 samtal – och då återstår fem månader av året.

– När försäljningen ökar och någonting finns mer tillgängligt i hemmen, då ökar också tillbuden, det hänger ihop, säger Johanna Nordmark-Grass, läkare vid Giftinformationscentralen.

Av årets hittills 439 samtal gäller 275 vuxna som kommit i kontakt med ättika genom till exempel förtäring, inandning eller kontakt med huden. En stor andel av fallen handlade om ögonstänk eller irriterade luftvägar och hosta efter att man inandats ättika vid städning. 164 av 439 samtal gällde tillbud med barn.

Ättika säljs framför allt i 12 respektive 24 procents styrka och det är i huvudsak den 24-procentiga ättikan som kan vara skadlig. Den kan till och med orsaka frätskador om man av någon anledning råkar dricka den. 

– Den 24-procentiga ättikan är egentligen så pass stark att vi har ifrågasatt att den säljs som livsmedel. Det gör att folk kanske ofta inte är helt medvetna om hur riskabel den kan vara att dricka outspädd, säger Markus Tellerup, apotekare på Giftinformationscentralen.

Giftinformationscentralen har över huvud taget haft bråda dagar 2020. Tillgängligheten till handsprit leder också till ökade incidenter.

– Vi har även haft påtagligt fler frågor om handsprit nu sedan februari. Det finns alltid en sådan koppling, när något används mer då blir det fler tillbud, säger Markus Tellerup.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078