23948sdkhjf

800 miljoner elever saknar tvättmöjlighet

Enligt en gemensam rapport från WHO och UNICEF saknar 43 procent av alla skolelever i världen möjlighet att tvätta händerna på skolan.

Enligt FN finns idag cirka 1,6 miljarder skolbarn och -ungdomar spridda över 190 länder i världen. 43 procent av dessa saknar tillgång till tvål och/eller vatten under skoldagen. En tredjedel av dessa finns i afrikanska länder, söder om Sahara.

I de allra fattigaste, och minst utvecklade länderna, saknar hela sju av tio elever möjlighet att tvätta händerna.

Detta innebär, utöver normala hygienproblem, en ökad smittrisk av covid-19.

– Tillgång till vatten, sanitets- och hygienmöjligheter är fundamentala för en effektiv smittbegränsning och smittkontroll, och det gäller överallt, även skolor. Det måste vara av högsta prioritet för regeringar som nu skapar strategier gällande återöppning och drift av skolor under den pågående, globala covid-19-pandemin, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Rapporten fastställer också att det är oerhört viktigt att skolorna öppnar så snart som möjligt – med hänsyn till hygienfrågan – då nedstängningarna har visats sig ha stora negativa påföljder för barnen, både vad gäller lärande och välmående.

 

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.064