23948sdkhjf

Fallolyckor fortfarande vanligast

AFA Försäkring har nu släppt sin årliga sammanställning av arbetsskadestatistiken, i år till och med skade-/insjuknandeåret 2018. Statistiken är, om inte annat anges, avläst den 31 december 2019.

Det totala antalet allvarliga arbetsolycksfall är fortsatt oförändrat år 2018.

De senaste sex åren har även risken varit oförändrad, med 2,5 allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta. Inom statlig sektor ser AFA Försäkring en ökande trend av allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta; i privat sektor och kommuner och regioner en något minskande trend.

För kvinnor inträffar flest allvarliga olyckor i de yrkesgrupper där flest kvinnor arbetar, det vill säga inom vård, skola och omsorg, städbranschen, restaurang och inom handel. Yrkesgruppen undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, m fl stod 2018 för flest olyckor, 1 026 stycken.

För städare och fönsterputsare är det en siffra som sticker ut. De har nu flest sjukdagar (median 70 dagars sjukskriving) till följd av allvarliga arbetsolyckor efter en ökning från året innan, visar statistiken. Vanligaste orsaken till de allvarliga olyckorna är fall.

Jessika Bäckman, regionalt skyddsombud i region Nord, säger till tidningen Fastighetsfolket.se att många fallolyckor beror på tidspress och att personalen inte fått tillräckliga instruktioner om hur man ska göra, som att man inte ska ta stora kliv nedåt och rakt bakåt när man städar trappor.

Något som skulle minska risken för att falla vore om alla fick ordentliga arbetsskor med halkskydd av arbetsgivaren, menar hon.

Även för fönsterputsare är tidspress en stor riskfaktor.

Sett till antal antal allvarliga olycksfall per 1 000 sysselsatta efter län 2018 är ligger Stockholm lägst (1,7) och Gotland (3,6), Jönköping (3,6), Södermanland (3,3) och Värmland (3,3) högst.

Hela rapporten finns här: Allvarliga arbetsskador och långvarig sjukfrånvaro – 2020.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078