23948sdkhjf

Svensk certifiering för INSTA 800

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Nu kan städare, arbetsledare, upphandlare m fl bli certifierade enligt städstandarden INSTA 800, av ett svenskt företag ackrediterat av Swedac. Men man kan troligen inte ställa skall-krav på certifiering i en offentlig upphandling.

Den nordiska standarden för att mäta städkvalitet, INSTA 800, har funnits sedan år 2000 och reviderats flera gånger sedan dess. Den senaste versionen är från 2018 och då lade man till en del 2 om certifiering på företags- och personnivå vid användande av Insta 800.

– Vi är ute hos många kunder och ser ofta att det finns en kunskapsbrist. Därför tycker vi att certifiering innebär en kunskaps- och kompetenshöjning för branschen, säger Martin Älenmark på Visera. Företaget har nyligen blivit ackrediterat av Swedac för att personcertifiera personal inom lokalvård mot städkvalitetsstandarden INSTA 800.

– En personcertifiering skapar tydlighet och gör att standarden kommer till sin fulla rätt. Kunskapsluckor upptäcks och arbetsgivaren kan komplettera medarbetarens kompetensnivå.

Personcertifieringen erbjuds i tre olika kunskapsnivåer – 2, 3 och 4. Nivå 2, är grundläggande och avsedd för städare; nivå 3 är för arbetsledare och nivå 4 för dem som t ex ska jobba med upphandlingar och ställa krav. Priserna går från 1500 kronor (nivå 2) 2495 kronor (nivå 3) till 2995 kronor för nivå 4.

För att bli certifierad gör man ett teoretiskt prov med bildfrågor som tar 1 till 3 timmar, beroende på vilken nivå man vill bli certifierad för. Man ska kunna styrka erfarenhet och/eller utbildning inom INSTA 800 med vidimerade kopior av utbildningsintyg, betyg, diplom, arbetsgivarintyg eller motsvarande.

Enligt Martin Älenmark ställs inga krav på specifika förkunskaper, t ex utbildning i Insta 800 för att kunna bli certifierad.

– Det finns flera leverantörer av utbildningar. Har du ingen utbildning men lång erfarenhet från branschen kan du själv läsa på standarden och sedan göra provet.

Eftersom INSTA 800 är en visuell metod är ett krav som ställs vid certifieringen att man har normal synförmåga (intyg från optiker eller körkort). Företag, utbildare, privatperson – alla kan ansöka om certifiering.

Visera har redan fått beställning på certifiering, bland annat från en region som ska certifiera all städpersonal, ett hundratal personer, men också från privata städbolag.

En certifiering gäller i tre år från certifikatets utfärdande.

Ari Kouvonen är ordförande i SIS tekniska kommitté för Insta 800 och har följt utvecklingen av standarden på nära håll.

Hur har kravet på certifiering kommit till?

– Norge föreslog vid revideringen av SS-627801 (numera SS-INSTA 800) att standarden ska omfattas av certifieringskrav, personcertifiering och företagscertifiering.

Sveriges tekniska kommitté röstade nej till Norges förslag, men eftersom Danmark och Norge röstade ja och Finland lade ner sin röst kom den med i standarden.

Hur kommer certifiering att påverka branschen? Kommer den att underlätta användningen av standarden?

– Certifieringskrav har blivit ett problem vid upphandlingar eftersom våra medlemmar inte kunde beräkna kostnaden för certifiering på grund av att det fanns inte ackrediterade företag som kunde certifiera i Sverige. Det har dock löst sig nu eftersom det finns ett företag i Sverige som har lämnat in en certifieringsordning och blivit godkänd av Swedac.

– Om det kommer att underlätta standardens användning är det för tidigt att uttala om.

Kan certifiering bli ett krav i upphandlingar?

– Det finns redan ett antal upphandlingar där utländska konsulter har hjälpt svenska beställare att ställa krav på certifiering. Det kan inte bli obligatoriskt krav i offentliga upphandlingar, men det har ställts krav på certifiering i upphandlingar.

– Rättsläget är oklart om det kan tillåtas enligt LOU (Lagen om offentliga upphandlingar), men min bedömning är att det är inte tillåtet att ställa skall-krav på certifiering i en LOU-upphandling.

Det är till exempel inte tillåtet att ställa krav på ISO 14001 (miljöledningssystem) i en offentlig upphandling, utan det ska vara tillåtet att ha ett motsvarande eget miljöledningssystem istället.

Faktaruta

Nordisk standard för städkvalitet

SS-INSTA 800 är en nordisk standard som används för att i förväg beskriva och i efterhand utvärdera städkvaliteten i en given lokal – oberoende av vilka städsystem, frekvenser eller metoder som används.

Standarden kan användas i alla typer av byggnader och lokaler och städkvaliteten beskrivs i sex olika kvalitetsnivåer.

Insta är en visuell metod där man efter utförd städning ser vad som finns kvar i form av damm, ytsmuts och fläckar. Olika storlekar på rum ger olika tolerans. I en kulvert t ex, en underjordisk korridor, tolereras mer än i en toalett.

Standarden har tillkommit i samarbete mellan representanter för bl a städföretag, arbetsgivarorganisationer, statliga myndigheter, arbetsmiljöinstitut och fackföreningar i både, Sverige, Norge och Danmark och Finland.

Håll dig uppdaterad med Rent

Jag accepterar Nordiske Mediers villkor och avtal

Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

JOBB I FOKUS

Startsidan just nu

Klart med ny vd för Samhall

Ny digital städmässa

Den 8-10 september genomförs Cleaning Interactive TM – världens första virtuella mässa för städindustrin.

Scandinavian XPO väljer Inspira

Ännu ett lokalvårdsavtal

Digital kunskapsbank om hygien i fem branscher

Arbetsmiljöverket inspekterar städbranschen

Med anledning av Covid-19 ska Arbetsmiljöverket genomföra närmare 300 inspektioner för att identifiera smittrisker för städpersonal, ordningspersonal och väktare samt i butiker och apotek.

Nyhetsbrev

Vi väntar på din nominering

Tiden för att nominera till årets Clean Bright Awards är på väg att gå ut. För att du ska hinna komma in med din nominering förlänger vi nomineringstiden till den 3 juli.

Arkiv

Ny styrelseordförande i MIAB

Coor förlänger IFM-avtal

Coor har arbetat med Telia Company i Norden i mer än tio år och förlänger nu avtalet i ytterligare fem år.

Kraftigt ökade kostnader för hotellstädning

Nya krav på mer städning som en följd av coronaepidemin kan kosta hotellbranschen i USA upp till nio miljarder dollar per år, enligt en rapport.

Prisas för innovativ app

HomeMaid köper Wimix Resurs

Rimab anställer för nytt uppdrag

Västra Götalandsregionen i Skaraborg har valt Rimab Facility Service AB för sin lokalvård och verksamhetsnära tjänster framöver.

AnnaCarin Grandin ny koncernchef på Coor

AnnaCarin Grandin tillträder som koncernchef i Coor den 1 augusti 2020. Hon efterträder Mikael Stöhr som valt att lämna bolaget.

Plus

Söker ständigt nya miljövänliga metoder

Rent har pratat med Mattias Sjölander, tjänsteutvecklare på Inspira, om hur han ser på kemikalie-användning och miljömärkning.

Fallolyckor fortfarande vanligast

Städare testar elcykel

AI ska kontrollera handtvätt

Föreslår särskilt rutavdrag för äldre

Alla tjänster som utförs i hemmet bör vara avdragsgilla för personer över 65 år. Det föreslår Almega som har frågat seniorerna.

Krönika: "Undvik generella beskrivningar i upphandling"

Golvvård gynnar klimatet

Enligt en ny rapport från IVL Svenska Miljöinstitutet, på uppdrag av bl a golvföretaget Bona, är förnyelse av trä- och plastgolv mycket bättre för miljön än att lägga ett nytt golv.

Plan för säkrare arbetsplats

Satsar på återvinning av pappershanddukar

Konsultföretaget Sweco inför återvinning av pappershanddukar på sitt kontor i Göteborg.

Plus

Verksamheten fortsätter som tidigare

Sedan den första maj är Servicecompagniet ett helägt dotterföretag till Inspira som förvärvar resterande 50 procent från Sesab Service och Skaraborgs Städ.

Plus

Läs eller lyssna på "feel-good" om städning

Sodexo får uppdrag av Länsförsäkringar

Västeråsföretag satsar på ishockey

Se alla Företagens egna nyheter

Moppsystem för framtiden

Laxå kommun satsar på miljön

Passa på att utbilda dig i sommar!

Platser kvar på Öppna kurser hos Borago!

Nyheten Whiz är robotdammsugaren för professionellt bruk

Professionella lokalvårdsutbildningar på distans!

DIRO är ett Bra Miljöval – Naturskyddsföreningen

Ytdesinfektion snabbt och enkelt med nya i-cover

Nilfisk re-lanserar ångtvättar

Gipeco Ny produkt Chick Multides

Äntligen är det officiellt, Tersano besegrar Corona!

Tersano ozonvatten på toppen av testerna

Trappstädning och Hygienutbildning

Hygienutbildning via Borago

Hygienutbildning på distans via Städakademin

Desinfektion med miljövänligt ozonvatten

Oberoende tester visar toppresultat

Vi har utbildningar som passar medarbetare i olika roller!

Borago inleder samarbete med Hygiene Diagnostics

Supplies Direct Malmö

Bättre resultat hos Tierpsbyggen med digitala städverktyget

Är du ledare inom städ- och service?

Världslansering av Duotex® nya produkter!

Fördelar med att använda skumtvål

Kompetens för städbranschens tjänstemän

Sänd till en kollega

0.109