23948sdkhjf

Byter skadedjur mot virus

I coronatider byter saneringsföretag skadedjur mot virus. "Det är så efterfrågan ser ut", säger Jakob Sellgren, vd på Nomor.

Saneingsföretaget har sedan första veckan i mars utfört ett femtontal virussaneringar, främst i Stockholmsområdet, i apotek, banklokaler, kontorsytor hos fastighetsbolag, logistikcentraler och även kunder som verkar i säkerhetsklassade miljöer.

– Förfrågningarna – om vi kan komma och smittsanera vid behov – är mångdubbelt fler.

– Efterfrågan på vår kärnverksamhet – skadedjursbekämpning – har minskat, bland annat för att hotellnäringen mer eller mindre stänger ned. Men det känns bra att vi på så kort tid delvis lyckats ställa om vår drift för att kunna möta behovet och hjälpa till, säger Jakob Sellgren.Ett vanligt år gör man få smittsaneringar men kompetensen och utrustningen finns på plats.

– Vi använder väteperoxid i en styrka som kräver skyddsutrustning. Medlet används i vanliga fall bland annat mot mögel. Våra medarbetare är vana att arbeta i mask med filter, heltäckande kläder och skyddsglasögon.

Hur går en smittsanering till?

– Vi gör alltid en riskanalys tillsammans med kunden innan vi går in. Med penetrox i trasorna går vi igenom alla relevanta ytor. Därefter låter vi preparatet verka, sedan går vi in och våttorkar ytorna. Skyddskläderna går till destruktion. När vi är klara kan lokalerna använder efter ett par timmar. Vi lämnar också dokumentation på det utförda arbetet.

Häromdagen fick Nomor beställning av smittsanering från en kund klockan två på eftermiddagen.

– Klockan åtta på kvällen var fem sanerare på plats. Klockan 02:00 var de klara och lokalerna blev tillgängliga samma morgon.

På grund av coronakrisen får många företag permittera sina anställda, inte minst inom hotell- och restaurangsektorn.

Nomor har nu en högre andel sjukskrivningar än normalt, eftersom man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men inga är så vitt Jakob Sellgren vet coronasmittade.

– Sjukskrivningar i kombination med virussaneringar gör att vi kan hantera minskad efterfrågan på skadedjursbekämpning och vi ser inget behov av permitteringar än, säger han.

– Men vi följer utvecklingen, det förändras väldigt snabbt nu. Jag tror att vi kommer att ta oss igenom den här krisen bättre än många andra.

– Vi vill återgå till vår ordinarie verksamhet. Vi vet ju att skadedjuren finns kvar, helt opåverkade av coronaviruset.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094