23948sdkhjf

Klor och väteperoxid får dispens

Kemikalieinspektionen lättar ytterligare på reglerna när det gäller desinfektionsmedel. Nu behöver t ex inte medel med aktivt klor eller väteperoxid godkännas för yrkesmässig användning.

Myndigheten accepterar från och med nu att medel för hand- och ytdesinfektion som ska användas inom sjukvården eller annan yrkesmässig verksamhet är märkta på engelska, danska eller norska, förutom på svenska.

Man släpper också krav på godkännande för ytterligare ämnen. Från och med nu krävs inget produktgodkännande för desinfektionsmedel innehållande aktivt klor genererade med vissa metoder eller väteperoxid.

– Detta är nödvändigt i detta läge för att sjukvården och svenska folket ska få så god tillgång till desinfektionsmedel som möjligt, säger Agneta Westerberg, ställföreträdande generaldirektör på Kemikalieinspektionen.

Ställningstagandet om språk på märkning och säkerhetsdatablad för medel för hand- och ytdesinfektion betyder att produkterna vid tillhandahållandet måste uppfylla gällande informationskrav, men att dessa kan vara skrivna på engelska, danska eller norska.

Uppgifter om det verksamma ämnet, dess koncentration och produktens användningsområde måste fortfarande lämnas på svenska på något vis vid tillhandahållandet, men behöver inte finnas på svenska på förpackningen. Ställningstagandet gäller hand- och ytdesinfektion som ska användas inom sjukvården eller annan yrkesmässig verksamhet.

Kemikalieinspektionen kommer inte att kontrollera ifall desinfektionsmedlen har svensk märkning eller säkerhetsdatablad på svenska under ovanstående förutsättningar. Detta gäller till och med den 30 april.

Kemikalieinspektionen medger nu också undantag från artiklarna 17 och 19 i EU:s biocidförordning för desinfektionsmedel som innehåller aktivt klor genererat med vissa metoder eller väteperoxid som verksamt ämne. Det betyder att produkter avsedda för yt- eller handdesinfektion som innehåller dessa ämnen inte längre behöver godkännas av Kemikalieinspektionen innan de kan säljas på den svenska marknaden.

Dispens gäller desinfektionsmedel för mänsklig hygien som innehåller följande ämnen:

  • Aktivt klor genererat från natriumklorid genom elektrolys

  • Aktivt klor frisatt från hypoklorsyra

Dispensen gäller omedelbart och fram till den 16 september 2020.

Medel som innehåller dessa ämnen får sedan tidigare redan säljas utan godkännande för användning på ytor, veterinärhygien eller ytor som kommer i kontakt med livsmedel eller djurfoder.

Detta gäller så länge ämnena utvärderas i EU:s granskningsprogram för denna användning.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.079