23948sdkhjf

Svenskautbildning med städpraktik

SFI i Gävle har startat en helt ny sorts utbildning. I vår ska tio elever varva svenskalektionerna med praktik på städ och servering på Scandic CH i Gävle.

De tio går en specialvariant av Svenska för invandrare (SFI). Varje torsdag går de till hotellet och lär sig om våningsservice, av en erfaren person i personalen. Sedan går de tillbaka till klassrummet och repeterar de nya orden och kunskaperna.

Alla intresserade fick söka utbildningen, sedan hölls intervjuer och tio elever fick plats på kursen.

För Vuxenskolan i Gävle är det ett alldeles nytt sätt att bedriva SFI-utbildning.

– Vi tror mycket på den här kombinationen. Att lära sig jobbet och språket parallellt förkortar vägen ut i arbete, säger Linda Åsberg till Gefle Dagblad.

Hon jobbar främst med yrkesutbildningar. SFI-läraren Erika Lönn håller i språkutbildningen.

– Vi jobbar mycket med att samla in begrepp och efterarbeta dem. Vi lärde oss ordet sprayflaska förra gången, och pratade sedan om olika sorters sprayflaskor. Samma med handske - vilka olika slags handskar finns det? säger hon.

Eleverna kommer från Eritrea, Etiopien, Filippinerna, Somalia, Thailand och Uganda. Alla är ganska nya på vuxenutbildningen.

Utbildningen ska ha flera delar. Först städning och våningsservice i tio veckor, sedan servering i tio veckor. Till hösten hoppas Linda Åsberg att de ska kunna gå en lärlingsutbildning.

Scandic CH har ofta praktikanter från vuxenutbildningen och SFI. En person i personalen sätter av en heldag i veckan, för att utbilda eleverna.

– Det är en möjlighet för oss, att få vara med och utbilda våra framtida medarbetare. Och det är ett samhällsansvar, vi måste hjälpas åt, säger Nathalie Söderström, receptionschef, som själv började som praktikant.

– Eleverna har ganska god chans att få jobb. Här behövs alltid personal, säger hon.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111