23948sdkhjf

100 000 i vite från Gävle kommun

Gävle kommun kräver Förenade Service på drygt 100 000 kronor i vite, men ångrar inte upphandlingen och har inga planer på att säga upp avtalet.

Det skriver Gefle Dagblad och Arbetarbladet.

Förra året i juli tog Förenade Service över städningen på bland annat skolor och förskolor från Sodexo. Men under hösten har omfattande klagomål på undermålig städning i flera skolor rasat in medan städerskorna går på knäna.

Gävle kommun har krävt det nya städbolaget på över 100 000 kronor i vite för att komma till rätta med städningen. Enligt avtal ska de böta 10 000 kronor varje gång som de - trots att de fått tid på sig att sätta in åtgärder - inte fått städningen att fungera.

Upphandlingen gjordes hösten 2018. Sodexo hade innan dess haft ansvaret för både kost och städ sedan 2004, men i samband med upphandlingen valde kommunen att dela upp tjänsterna med syfte att få in fler, helst lokala aktörer och öka konkurrensen för att få ned priserna.

Det var danskägda Förenade Service som med det billigaste anbudet vann kommunens upphandling tillsammans med Samhall som fick i uppdrag att städa kontor.

Kommunen sparade ungefär 3,5 miljoner kronor på det nya städavtalet.

Men Förenade Service har tvingats anlita ytterligare 20 städare, och ökat personalstyrkan från 60 till 80, för att klara uppdraget.

Just nu är kommunen inne i en diskussion med Förenade Service som arbetar med att ta fram åtgärdsplaner.

Magnus Aldorsson, operativ chef för region öst inom Förenade Service, säger till Arbetarbladet att chefsbyten och brister i planering gjort att man fått fler avvikelser och viten än vanligt. Bland annat har man underskattat tiden för transport mellan olika ställen och att schemaläggningen inte fungerat så bra.

Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078