23948sdkhjf

Folksam återvinner pappershanddukar

Företaget tillsammans med Inspira, Essity och Stena Recycling blir först i huvudstaden med att återvinna pappershanddukar.

Med dispens från det kommunala avfallsansvaret från Stockholms stad kommer Folksams anställda och besökare att kunna återvinna pappershanddukar och därmed minska miljöpåverkan.

– Folksam var snabba att nappa på den här satsningen när vi presenterade den för något år sedan. Vi hade lovat dem att vara först eftersom de brinner för hållbarhetsarbete. Och de ville göra något som verkligen ger effekt, säger Mari Tuveson, affärsområdeschef för Stockholmsområdet hos Inspira.

Genom partnerskapet startar återvinningen av pappershanddukar på Folksams huvudkontor i Stockholm under januari. Tork PaperCircle, världens första och enda återvinningstjänst av pappershanddukar är utvecklad av hygien- och hälsobolaget Essity och lanserades i Sverige i början av 2019.

– Hos Folksam med 2 000 anställda kommer vi att kunna cirkulera 12 ton pappershanddukar per år. Återvinningspotentialen i Stockholm är flera tusen ton, kommenterar Åsa Degerman, affärsutvecklare hos Essity.

På Folksam kommer toalettutrymmena att användas som vanligt, men med den skillnaden att använda pappershanddukar slängs i en separat behållare. Lokalvårdarna från Inspira tar hand om de sorterade pappershanddukarna och håller dem separerade från annat avfall.

Stena Recycling transporterar dem till Essitys pappersbruk i Lilla Edet, där de återvinns och blir nya pappersprodukter.

Flera företag och kommunala verksamheter runt om i landet är igång med att samla in sina pappershanddukar för att låta dem återvinnas till nya mjukpappersprodukter.

– Vi har fler företag på gång i Stockholm som är intresserade av detta. Förhoppningsvis kommer handläggningen hos kommunen för att få dispens från det kommunala avfallsansvaret att kunna gå lite snabbare framöver, säger Mari Tuveson.

Någon generell dispens är dock inte på gång ännu.

Genom att återvinna pappershanddukar till nya produkter sänks koldioxidavtrycket med minst 40 procent jämfört med befintliga lösningar för avfallshantering (energiåtervinning genom förbränning), enligt den livscykelanalys Essity låtit genomföra.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.344