23948sdkhjf

Intervju: Andreas Thorling

Sedan den 1 november är Andreas Thorling vd för FM-leverantören ISS Facility Services AB med cirka 6500 anställda och en omsättning på 4,2 miljarder kronor.

I den globala ISS-koncernen räknas nog Sverige som ett relativt stort och moget land. Men vi är inte bland de största och kan definitivt ta ett par kliv framåt i både storlek och innovationsförmåga , säger Andreas Thorling, vd för ISS Facility Services AB.

De senaste åren har varit ganska tuffa år för ISS i Sverige. Det har inte skett någon väsentlig tillväxt och lönsamheten har varit för låg. Nu är det, menar Andreas Thorling, på väg åt rätt håll, men det finns fortfarande mycket kvar att göra.

När han flyttade till Asien 2012 var antalet anställda avsevärt fler – drygt 10 000 mot dagens ca 6 500.

Det har varit ganska tuffa år.Vad har du för erfarenheter från sju år i Asien?

Det är mycket som är annorlunda när det gäller kultur och sätt att kommunicera.

Under de första fem åren var Andreas Thorling regional CFO för den del av världen som kallas Asia-Pacific och reste i princip konstant i en rad olika länder, vart och ett med sin särart.

Men ISS-kulturen var fullt igenkännbar i språkbruk, prioriteringar och framtidsvisioner. Olika länder kan fokusera på olika affärssegment, men i grund och botten är variationerna små.

Skillnaden ligger i hur du bemöter människor. För oss skandinaver är det väldigt lätt att känna sig hemma i Australien t ex.

Antalet nivåer i företagets organisation är ungefär samma som här. Den stora skillnaden är att i Asien gör man som chefen säger. På det sättet är det hierarkiskt.

Rätt snart inser man att det är ingen ide att jag säger vad jag tycker först. Då kan jag vara säker på att ingen kommer att säga emot. Det lär man sig med tiden.Du behöver inte lära om nu?

Jag har sagt till min ledningsgrupp här att om de tycker jag är dålig på att lyssna eller ge möjlighet att ha synpunkter så får de säga till. Sedan gäller det att vara lite lyhörd.

Han har kommit tillbaka till ett helt nytt team...

Läs hela intervjun i nummer 6 av Rent & Facility Nordic

Text och foto Boel Jönsson

Läs mer om: ISS
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109