23948sdkhjf

Startar jobbförmedling för lokalvårdare

Nystartade jobbförmedlingen Prebeo vill underlätta för företag i städbranschen att hitta rätt personer att anställa.

– Vi hör av rätt många företag som har problem med att hitta folk att anställa. Rekrytering är besvärligt och kostsamt och så kanske personen ändå inte stannar kvar.

– Nu har vi startat ett nytt bolag, Prebeo, som ska jobba med att lösa detta, förklarar Rebecca Jones som tillsammans med Iris Ylen Tikka äger och driver Göteborgsbaserade utbildningsföretaget Ren Kunskap.

Det finns rekryteringsbolag för de allra flesta andra yrken men inom städ är det förvånansvärt att det inte finns när personalomsättningen är så hög som den är.

– Vi har lagt upp det som en trestegsprocess där vi intervjuar och sedan utbildar folk, utan kostnad för individen. Kostnaden tas ut av det rekryterande företaget. Enda motprestation är att de vi utbildar måste skriva på ett avtal att man stannar kvar på jobbet minst under provanställningstiden, tre månader.

De utbildningar man erbjuder är en halvdags mikroutbildning, grundutbildning eller en CLV-kurs (Certifierbar lokalvårdsutbildning) som motsvarar SRY- och Prylutbildningar. Mikrokursen är lämplig för nybörjare, de som ska gå in som vikarier, folk med väldigt nya språkkunskaper.

– Vi lägger stor vikt vid att först intervjua personen och klargöra att hen vill satsa på att jobba med service, i städbranschen, säger Rebecca Jones. Därefter erbjuder vi utbildning.

De kontaktas också av personer som själva vill betala för en utbildning, för att få ett jobb.

– Då känner vi verkligen att vi kan föra ihop de två grupperna: De som vill ha utbildning och jobb och de som behöver anställa kompetent personal.

Enligt Rebecca kan de också se till att folk får körkort/liftkort/kompletterande språkkunskaper. Det handlar om att förse folk med rätt kompetens. Dessutom åker de ut på plats och kvalitetssäkrar under en viss tid. Behövs åtgärder så ingår det i garantin.

– Vi vill också göra utbildningar mer tillgängliga, även små för städfirmor med mycket begränsade resurser. Ska vi höja statusen på yrket är utbildning jätteviktigt!

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.125