23948sdkhjf

Ökade klagomål på sjukhusstädning

Sjukhusen i Västerås och i Köping har haft problem med klagomål på städningen under våren och sommaren.

Det skriver bblat.se (Bärgslagsbladet/Arboga tidning). Under hela förra året gjordes 66 anmälningar som gäller olika typer av brister, hittills i år har den siffran stigit till 369, de allra flesta från sjukhuset i Västerås där problemen varit allra störst. Men det har funnits problem även i Köping. Klagomålen gäller tvätt som blir kvar i korridorer, högar med disk på golvet, dammråttor och smutsiga patientrum.

Värst har det varit i Västerås men även sjukhuset i Köping har haft problem.

Regionrådet Malin Gabrielsson, (KD), har reagerat på att klagomålen på städning och mathantering på länets sjukhus har stigit markant under våren och sommaren.

– Det får inte vara så här på sjukhus, det är ett hot mot patientsäkerheten. Eftersom det är samma organisation som sköter städning och mathanteringen på sjukhuset i Köping har jag fått signaler om att det finns problem även där, även om det inte är lika allvarligt som i Västerås.

Sedan slutet av förra året sköts städning och mathantering i en ny organisation, Samlad service.

Undersköterskan Marie Granberg är facklig representant för Kommunal, dit personalen för Samlad service hör.

– De är verkligen jätteduktiga men de har inte fått rätt förutsättningar att utföra sitt jobb. Sedan årsskiftet har de fått tre eller fyra nya scheman med flera nya arbetsuppgifter de ska hinna med och rutinerna har inte satt sig än, säger hon.

Enligt Marie Granberg är det framför allt kravet på att personalen ska klara att rotera mellan alla arbetsuppgifter som har ställt till problem. Och när de väl kommit in i rutinerna efter tre till fyra veckor kommer ett nytt schema.

Enligt Marcus Jonasson, chef för Samlad service, har klagomålen minskat efter sommaren.

– Det har funnits en del inkörningsproblem, men det är på väg att bli bättre, säger han.

Malin Gabrielsson säger till bblat.se att de allvarliga bristerna utgör en patientsäkerhetsrisk.

– Nu har vårdpersonalen säkrat upp att det har fungerat, men det betyder att de har fått mer att göra, inte mindre som det var tänkt. De har tvingats kontrollera städningen, städa när det inte har gjorts och dessutom rapportera det som har blivit fel.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.141