23948sdkhjf

Strid om vårdnära service

Alliansen vill sälja ut städningen på Skånes universitetssjukhus i Malmö och på Landskrona lasarett.

Det skriver Socialdemokraterna i Region Skåne i ett pressmeddelande.

Region Skåne beslutade under det tidigare rödgröna styret att städningen på de sjukhus som hade upphandlad städnig skulle tas över i egen regi. Nu städas även SUS Lund, Landskrona lasarett och Trelleborgs sjukhus av regionens personal.

Läs också: Drop in om Vårdnära service

Skälen som anges är ökad kvalitet, bra arbetsvillkor för de anställda och en helhetssyn på service till vården.

Nu aviserar alltså enligt (s) Alliansen att de för att spara kostnader vill se över en privatisering av lokalvården på Landskrona lasarett och delar av lokalvården på SUS Malmö. Anledningen som anges är att regionservice inte anser sig få full ersättning för den lokalvård som utförs på vårdförvaltningarna.

– Istället för att finansiera en bra offentlig städverksamhet väljer Alliansen att försöka spara på kostnaderna genom privatisering. Det kommer sannolikt att leda till sämre städning och sämre villkor för personalen, kommenterar Henrik Fritzon, gruppledare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Socialdemokraterna anser att när lokalvården bedrivs i egen regi ges bättre samordning av servicetjänsterna på sjukhusen och frigörs mer tid för vårdpersonalen att ägna sig åt patienterna.

Varierande arbetsuppgifter för personalen minskar också risken för förslitningsskador.

– Socialdemokraterna betraktar lokalvården vid Skånes sjukhus som en del av kärnverksamheten och är emot privatisering av den. Bra vårdhygien, där lokalvården är en viktig del, skapar förutsättningar för en bra sjukvård, kommenterar Jonas Esbjörnsson, gruppledare för Socialdemokraterna i Servicenämnden.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094