23948sdkhjf

Drop in om Vårdnära service

Hälso- och sjukvården går på knäna. Det hör vi hela tiden. Kan vårdnära service vara ett sätt att lösa problemen?

Under rubriken Kompetensväxling tillsammans med vården med hjälp av Vårdnära Service (VNS) berättar Katarina Sjöberg, länsstädchef, Region Örebro och Anders Kinnander, länschef för VNS i Region Örebro, om sin verksamhet och hur den utvecklas ,på ett Drop in-seminarium under Clean & Facility i Örebro.

Region Örebro började med VNS, vårdnära service, redan sommaren 2014 som ett försök för att vården hade personalbrist. Nu ska det införas brett på alla regionens tre sjukhus.

– Vi får höra att vårdpersonal tar tjänster eftersom de får veta att den här servicen finns och att de kommer att kunna koncentrera sig på vårdarbetet, säger Anders Kinnander.

Det är enligt honom största fördelen med VNS.

– Vårdpersonalen får ägna sig åt sin profession och arbeta med patienter istället för städ, förråd eller i kök.

Vad är det svåraste med VNS?

– Att standardisera uppdragen - kunden vill ha olika uppdrag utförda då de tycker att de ha en speciell verksamhet samt att kunden inte kan visa effekthemtagning.

– Det innebär i korthet att de inte har utrymme för några kostnadsökningar när vi kommer in och ersätter vårdpersonal i VNS-uppgifter.

Den 17 oktober på Drop in får du höra Anders Kinnannder och Katarina Sjöberg berätta mer.

Arbetsuppgifterna inom vårdnära service omfattar bl a att beställa och ta hand om material/varor, förbereda frukost till patienter och personal samt beställa och förbereda lunch och middag till patienter. Städningen omfattar bland annat slutstädning på vårdavdelningar och akutmottagning, påfyllning på behandlingsrum, förrådshantering, mellanstädningar på operation/anestesi samt påfyllning inför operationer.

Hela programmet för de kostnadsfria Drop in-seminarierna på mässan Clean & Facility, den 16 och 17 oktober i Örebro, hittar du här. 

För att registrera dig på mässan och skriva ut en inträdesbiljett, klicka här.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.111