23948sdkhjf

"Kraven kommer att öka på FM-leverantörerna"

Facility Nordic-dagen den 4 april under Clean-mässan i Malmö lockade 135 deltagare.

Victor Mannerholm-Hammar, moderator för Facility Nordic-dagen, inledde med en trendspaning och rapport från World Workplace Europe – Facility for Future.

I december 2018 svarade nära hälften av de tillfrågade FM-bolagen att de inte hade någon digital Real Estate/FM-strategi men 67 % svarade att man skulle titta närmare på frågan under 2019.

– Nya, nischade spelare först och främst inom teknologi gör nu entré inom FM-industrin. Partnerskap är ett sätt att dra nytta av ny teknologi och fler kompetenser, sa Victor Mannerholm-Hammar, bland annat.

Inledningstalare på World Workplace Europe var forskaren bakom affärsmodellen Vested, Kate Vitasek, University of Tennessee.

(Vested uppstod ur en beställning från det amerikanska flygvapnet på en bättre modell för att outsourca verksamhet.)

Sofia Ekerlund, Skanska Öresund, höll en engagerad presentation om målsättningen att bygga kontor som ger mer energi till användarna än de tar.

– Företag med hälsobaserade produkter går otroligt bra och kommer enligt prognosmakarna att bli nästa "trillion dollar industry".

– 9 procent är lokalkostnad för ett normalt företag men 90 procent är personalkostnader så varför fokuserar vi inte mer på dem. Även små förändringar kan göra stor skillnad.

Hon berättade om den hälsopilot de skapat och hur man skapar miljöer som underlättar för folk att röra på sig och att man satsar på s k Well-certifiering.

Michael Esplinger från IFMAs styrelse och Deloitte Sverige, med 17 års erfarenhet av FM-branschen gav ett användarperspektiv. Han pratade bland annat om de ökande kraven internt och allt svårare upphandlingar eftersom leverantörerna är så lika.

– I framtiden tror jag på mer snabbfotade, flexibla och risktagande FM-leverantörer med mer kontroll på kundens verksamhet, sa Michael Esplinger.

– En tät dialog med kunden tycker jag är viktigt. Man levererar besvärsfrihet – inte toapapper eller entremattor. Om inte FM kan lägga till ett värde kommer kunden att gå direkt till SCA eller Johanssons inredning med sin beställning.

– Kraven kommer att öka, så ni som är trötta redan idag – byt bransch, uppmanade han.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.282