23948sdkhjf

"Ett perfekt jobb för oss med intresse för människor"

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Så sammanfattar Carina Boman Helgesson det yrke hon valde för snart tjugo år sedan – städchef.

Carina Boman Helgesson är lokalvårdschef med ansvar för intern och extern lokalvård vid Örebro universitet. Många i städbranschen känner henne säkert via branschorganisationen SBS där hon är mycket aktiv och bland annat är den som skriver materialet till SBS sidor i den här tidningen. Hon ska nu trappa ned sitt engagemang i branschorganisationen för att livet ska bli lite mer lagom.

Läs också: Städbranschen Sverige tar nästa steg

Att hon valde städbranschen beror på flera saker.

– När jag var klar med min fil kand i beteendevetenskap vid Örebro universitet sökte jag jobb som tentamens-samordnare vid universitetet 2001, då arbetade de flesta städarna på universitet deltid. Övrig tid jobbade de ofta extra som skrivningsvakter.

Den kopplingen slutade med att hon tog över ansvaret för städningen också och skötte båda fram till en omorganisation sex år senare.

– Då valde jag lokalvården. Det är ett väldigt omväxlande och spännande jobb. Du träffar många olika yrkesgrupper – leverantörer, arkitekter, inredare, kunder och medarbetarna förstås. Arbetet innebär mycket kontakter och det händer mycket hela tiden. Det passar mig, säger Carina Boman Helgesson.

Läs också: Glöm inte Städarens dag!

Vad krävs av en chef i din position?

– Att stå tryggt på jorden med båda fötterna. Inte ta för hastiga beslut. Men framför allt måste du tycka om människor och att se dem växa och tycka det är roligt med kommunikation.

Och det gör hon.

– Ingen dag är den andra lik, det är nya utmaningar nästan varje dag. Det är också ett plus – du utvecklas själv som människa.

Läs också: Nu kräver Städbranschen Sverige kollektivavtal

Hon menar att det är en stor missuppfattning i samhället att städning är tråkigt och den bilden vill hon verkligen sudda bort.

– Vi har just gjort en undersökning om attityder till städyrket i städbranschen som vi ska presentera på ett drop in-seminarium på Clean & Facility-mässan i Malmö.

– Som städchefer möts vi ofta av attityden att det inte krävs så mycket för att jobba professionellt med städning. Fortfarande tycker 78 procent av de tillfrågade i åldern 18-51 år och äldre att städning är ett lågstatusyrke.

Men anmärkningsvärt är att de som har jobbat eller jobbar i yrket har en helt annan uppfattning och är stolta.

Läs också: Nyckeltal för städbranschen

– Den gamla synen på städning som ett lågstatusjobb lever kvar.

I universitetsvärlden är min roll som städchef lågt värderad i förhållande till andra chefer och det krävs rätt vassa armbågar för att folk ska lyssna, säger Carina.

Hon har alltid stridit hårt för att kvalitet är viktigare än pris och det fick hon under hösten ett tungt bevis för att det stämmer.

– Vi har delvis varit konkurrensutsatta för att vi ska jämföras med den privata städsektorn och fick in en leverantör med ett otroligt lågt pris. Det slutade i katastrof efter tre månader. Efter det har ledningen faktiskt börjat lyssna och verkar nu beredda att lägga tillbaka städningen i egen regi.

Läs också: 100 tips för att må bra på jobbet

Hur ser en bra personalorganisation ut, tycker du?

– Börja med en rimlig dimensionering av personalen som självklart beror på den verksamhet man leder. Här hos mig handlar det om en rimlig städ tid per hus och rätt antal personer som ska göra jobbet.

– Som chef ska man inte ha ansvar för alltför många medarbetare. Jag har hört siffror på upp till 50-60 personer. Det känns helt orimligt att hinna se, uppmuntra och kommunicera med så många. Chefer ska också ha rimliga arbetsförhållanden.

En tredje viktig ingrediens är att skapa delaktighet, lagkänsla och att lyssna på medarbetarna.

– Ofta är det ju de som jobbar ute i verksamheten som kan ge feedback till mig som chef, t ex om städmaterial och maskiner.

– I min organisation trycker vi mycket på medarbetarskap, att man har ansvar. Det får folk att växa och de flesta planerar sitt arbete väldigt självständigt.

Den som vill veta mer har tur för Carina Boman Helgesson har just avslutat en bok som heter Hållbart ledarskap i städbranschen. I den delar hon med sig av sina kunskaper och erfarenheter, i en personlig och lättillgänglig ton.

– Ofta i städbranschen kliver man ett steg uppåt utan så mycket förberedelse och kurser är dyra. Boken ska vara en kompass och något att hålla i handen som chef.

Carina är chef för 30 personer och personalomsättningen är mycket låg, för folk trivs. I kommunal och statlig städverksamhet med rimliga villkor stannar folk kvar även om det självklart varierar. Sin vana trogen har hon utrett hur det verkligen ligger till.

– Av de större universiteten har 95 procent städningen i egen regi. De mindre högskolorna med sämre ekonomi har ofta städningen på entreprenad.

– Du måste ta reda på fakta, ha svart på vitt. Annars blir man lättare överkörd och det kan man ändå bli.

– Jag brinner väldigt mycket för branschen och det finns väldigt mycket mer att göra, inte bara prata. Carina har bland annat skapat Branschdagarna, en mötesplats för branschen.

Carina Boman Helgesson

Ålder: 55 år

Bor: Örebro

Familj: Gift med Mats Helgesson, 3 barn Mårten 32 år, Max 20 år och Anna Isabell 19 år

Karriär: Läkarsekreterare, Fil kand i beteendevetenskap, Örebro universitet, Lokalvårdschef, ledamot och vice ordförande i Städbranschen Sverige, nybliven författare

Men nu ska hon trappa ned. Det blir en vana att jobba nästan 200 procent för att det är så roligt.

Nu har hon insett att det är bäst att jobba lagom och inte mer än vad som är hälsosamt.

Valberedningen i städbranschen Sverige arbetar nu med att hitta en ersättare till Carina Boman Helgesson, dels som vice ordförande och ledamot med ansvar för mötesplatser, dels som skribent i veckobrev och tidning.

Hon avslutar intervjun med att förklara att städyrket har förändrats väldigt mycket och att samhället har en delvis föråldrad syn på yrket.

Förr hade man mer arbetsledning.

– Idag måste lokalvårdarna leda sig själva mycket mer vilket kräver en ny form av ledarskap. Du kanske träffar chefen en gång i veckan. Då måste chefen kunna stärka medarbetarna som ska göra så mycket mer än städa. De ska ge service och kommunicera med kunden.

Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Kundvagnshandtag lindrigt rena

ISS anställer Coor-veteran

Nya siffror om 56+ sjukfrånvaro

AFA Försäkring har kommit med en ny statistikrapport som beskriver sjukfrånvaro och arbetsskador i gruppen 56–64 år. Kvinnliga städare och fönsterputsare ligger högt.

Städbranschen byter kön

Städbranschen lockar ett ökande antal män enligt en studie från Oslo Institutt for samfunnsforskning.

Glöm inte Städarnas dag

Städarnas dag infaller den första måndagen i december och syftar till att uppmärksamma lokalvårdare och städhjältar för det fantastiska arbete de gör i samhället.

Tamm Maskinpartner förstärker

Tamm Maskinpartner förstärker genom att rekrytera ny vd och ny försäljningschef.

Nyhetsbrev

Rena händer i fokus

Det globala hygien- och hälsobolaget Essity och Fotografiska arrangerar en gemensam utställning som ska lyfta hur hygien och hälsa påverkar vårt välbefinnande.

Arkiv

Humor på hög nivå om hemstädning

Rekordökning av hushållsnära tjänster

Nya siffror från Offerta visar att efterfrågan på hushållsnära tjänster har ökat efter rut-dubbleringen tidigare i år.

Mindre kladd och mindre städning

Forskare har tagit fram en snabbeläggning som teoretiskt skulle kunna halvera vattenförbrukningen i världens toaletter.

Nyanlända i Göteborg jobbar i städsektorn

Berendsen sätter tuffa hållbarhetsmål

Textilserviceföretaget Berendsen presenterar nu sin nya hållbarhetsstrategi. Målet är att om tio år ska alla deras textilier återvinnas eller återanvändas.

Städarnas dag närmar sig

På initiativ av Städbranschen Sverige är den första måndagen i december numera städarnas dag. I år infaller dagen den 2 december.

Sex städbolag Gaseller i Väst

Den 11 november samlades 680 personer på Gothia Towers i Göteborg. Dagens Industris 20-års jubilerande gasellturné hade anlänt till Västsverige för att hylla årets mest snabbväxande företag.

Kartläggning av franska lokalvårdare

"Vårt största problem är att priserna blir för låga"

Tidningen Rent har pratat med Maria Thörn, chef för ett av Inspiras tre affärsområden, region Västmanland. Hon har drygt 30 års erfarenhet av upphandlingar inom området lokalvårdstjänster.

”Staten måste bli bättre på hållbar upphandling”

Fördubblat antal städföretag

Den europeiska städbranschens tillväxt och omstöpning de senaste decennierna framgår av EFCIs trendrapport som bl a baseras på Eurostats senaste data.

ISS tecknar avtal med Västtrafik

ISS har fått förnyat förtroende och skrivit avtal med Västtrafik om ytterligare fyra års samarbete.

Återvunna entrémattor

Nu lanserar CWS sin entrématta tillverkad av 100 procent återvunnen nylon.

”Något har hänt med hållbarhetsfrågorna“

Berendsen tvättar kläder åt sjukhuspersonal och mejerianställda, entrémattor och lakanen du kryper ned mellan i hotellsängen, tiotusentals ton varje år. – Nu står kraven på hållbarhet i centrum för oss och nu ska det gå fort, säger bolagets hållbarhetschef Lina K Wiles.

Väljer inte bort städning

Åtta av tio brister i kemikaliehantering

Krav på medicinska kontroller

Från och med november gäller nya uppdaterade regler för medicinska kontroller i arbetslivet. bl a för dem med handintensivt arbete, t ex lokalvårdare

Coor slutför köp

Ny vd för Unger

Handhygien viktigast enligt ny studie

Ny finanschef för Coors svenska verksamhet

Airbus kopplar upp flygplanstoaletter

Se alla Företagens egna nyheter

Städarnas dag och ny film från Städakademin

Lätthanterlig. Ergonomisk. Prisvärd

Säkra dina entréer och golvytor med i-matt

i-mopfamiljen växer, säg hej till i-mop Lite!

Utvärdering mot kvalitet - Borago projektleder och upphandlar

Borago deltar i Nordisk/Baltiskt INSTA 800 projekt

Våra certifierade utbildningar har precis blivit ännu fler!

Borago har uppdrag för Svenska kraftnät

Nätverksträff för Städakademin - värdefullt ur flera perspektiv

Städhandboken – så städar du skola och förskola.

Västra Götalandsregionen - nu är lyckan gjord!

Pengar kvar i potten? Kickstarta hösten med kompetensutveckling!

Attrahera både kunder och personal

Kickstarta hösten - boka utbildningarna redan nu!

Arbetsglädje och livskvalité - ja, tack!

Boragos sommarerbjudande 25 % på Städakademin!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hemsidor ökar försäljningen med klimatsymbol!

Hinner du med att utbilda din nyanställda personal så att jobbet blir professionellt utfört?

Tennant lanserar nya torr och våtdammsugare

Enköpings kommun investerar i fler OS3 system som tillverkar rengöringslösn...

Batteridriven utomhussopmaskin

Vlx 416S

Lyckad nätverksträff

Frisk miljö för gäster och personal

Sänd till en kollega

0.115