23948sdkhjf

Tvättar med ultrarent – städar med alkaliskt

Lokalvården på Torsås Fastighets AB har installerat en filteranläggning och börjat städa med alkaliskt och tvätta med ultrarent vatten i hela kommunen, av miljöskäl.

Paul Thörnqvist, verksamhetschef för lokalvård och Marie Johansson, arbetsledare, är överens om att Z-Water är ett mycket bra steg man tagit när det gäller att värna om hälsa och miljö inom lokalvård och på företaget.

Företaget har installerat en filteranläggning som filtrerar kranvatten till ultrarent vatten som klarar de flesta av företagets tvättbehov utan tvättmedel.

Vid hårt smutsad tvätt, eller om man vill impregnera moppar och mikrodukar för högre effekt, tillsätter man Z-water som effektförstärkare. Z-vatten är elektrolyserat vatten, plus tillsats av kaliumkarbonat.

Paul Thörnqvist säger att man länge har ställt höga miljökrav på städkemikalier och har testat andra typer av behandlat vatten men inte fått tillräckligt bra resultat.

Efter en upphandling enligt LOU har man nu en egen vattenanläggning. Först filtreras vanligt kranvatten till ultrarent därefter genomgår vattnet elektrolys för att höja pH-värdet till 12,5-13,1, beroende på användningsområde.

– Men det är inte frätande om man får det på händerna och det skadar inga ytor, målade eller andra. Dessutom har det elektrolyserade vattnet med kaliumkarbonat lång hållbarhet.

Redan sedan starten har lokalvården hos Torsås Fastighets AB arbetat med miljövänliga/miljömärkta produkter både för användarnas skull och för dem som vistas i lokalerna man städar.

Bland annat har man valt miljömärkt kem som bassortiment, installerat HEPA-filter i alla dammsugare på kommunala förskolor, uppdaterat maskinparken med städmaskiner för att få effektivare rengöring och minimera slitaget på lokalerna.

– Nu har vi också implementerat Z-vatten och kan fasa ut/minimera antalet produkter som använts tidigare.

– Våra medarbetare är väldigt positiva till bytet och tycker det är väldigt skönt att slippa daglig användning av städkemikalier, inte minst med tanke på senare tids många larmrapporter om skadliga sprayångor från kemikalier, säger Marie Johansson.

– Z-vatten ersätter inte alla städkemikalier men fixar nästan all daglig rengöring. Vi har till och med lyckats ta bort vissa typer av klotter.

– Vattnet lämnar inga kemikalierester på ytorna vilket gör efterföljande städning enklare. Städvattnet som hamnar i avloppet innehåller inga städkemikalier, poängterar Marie.

Kommentera en artikel (6)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.268