23948sdkhjf

Chef-intervju: 50-femme vill ge kvinnliga städare bättre betalt

I höstas startade Göteborgsbolaget 50-femme som ger sina städare 5 500 kronor mer i lön än branschgenomsnittet. Vi vill förändra världen, säger Linda Sletvold Amiri, en av grundarna.

Sofia Jensfelt och kollegan Linda Sletvold Amiri, som är vd för 50-femme, är övertygade om att tiden är mogen att uppgradera städyrket.

– I städbranschen, precis som i andra kvinnodominerade yrken, ligger den avtalsenliga lönen mycket lågt, vilket vi vill ändra på. Även städare med kollektivavtal har så låg lön att det är inte alltid man kan leva på den.

– Vi ger egentligen bara våra kvinnliga anställda samma lön som män med motsvarande arbetsbelastning har och vi har jämfört med till exempel lagerarbetare, säger Sofia Jensfelt.

Linda Sletvold Amiri kom på idén till bolaget och Sofia Jensfelt pushade på för att de skulle sätta den i verket.

– Jag är modig och hon är klarsynt. Det är en väldigt bra kombination. Vi matchar varandra.

Vår affärsidé är att vara en motvikt i en bransch som behöver det och skapa debatt om varför det ser ut som det gör.

Sofia har alltid drivit eget företag och för henne var inte steget så stort.

– Vi registrerade bolaget i juli 2018 och startade verksamheten i september.

Bolaget har två affärsidéer. Dels att leverera olika städtjänster, dels att privatpersoner kan fakturera sin städtjänst via bolaget för att försäkra sig om att städaren får rimliga villkor.


– Företagskunder får en certifiering och även privatpersoner kan få ett klistermärke att sätta på dörren där det står att "här städar kvinnor som har manliga löner". Fast alla kanske inte vill skylta med det.

Vad kommer ni att ha mest – företagskunder eller privatkunder?

– Vi har nog trott att det kommer att vara mest företag eftersom det ska ge goodwill att anlita oss. Men det har visat sig att många privatpersoner lockas av konceptet. Det ser ut att kunna bli ungefär 50/50.

Sofia och Linda var ganska säkra från början på att konceptet skulle fungera.

– Med stor erfarenhet från PR och marknadsföring har jag rätt bra koll på trender och vad som ligger i tiden. Eftersom vi båda kände så starkt – varför finns inte detta?! vågade vi satsa.

I vissa kretsar är det inte så accepterat att köpa hemstädning eftersom det är ett dåligt betalt jobb.

– Man ska "ta hand om sin egen skit". Förmodligen inte på Östermalm i Stockholm, men här i Majorna i Göteborg finns definitivt den attityden.

Med en rimlig lön, som går att leva på, tror Sofia att städare är ett jobb som passar många. Du gör något som syns direkt, behöver inte sitta stilla vid en dator och inte ta med jobbet hem. Hon har en kompis, som är läkare, men som har jobbat som städare och kan sakna de aspekterna av jobbet.

50-femme anställer (än så länge) enbart kvinnliga städare med erfarenhet, utbildning och referenser.

– Städning är ett utpräglat kvinnoyrke och vi vill ge kvinnor bättre betalt.

Styrelsen har också enbart kvinnliga ledamöter.

Att städa har blivit ett jobb som kräver allt mer kunskaper om material och utrustning.

– Det är nog faktiskt svårare att jobba som städare än att jobba Volvo eller på lager, som vi har som referens och som får 20 procent mer i lön.

50-femmes städare får alltså samma genomsnittslön som en lagerarbetare.

Bolaget går redan på plus, även om grundarna inte har börjat ta ut lön ännu.

Städerskorna är anställda i företaget med kollektivavtal. De får också betalt för tiden när de flyttar sig mellan olika uppdrag. Bolaget betalar fackavgift och pensionsavgifter.

– Än så länge har vi bara timanställningar men så fort det finns tillräckligt med uppdrag kommer vi att tillsvidareanställa.

Hur stora ska ni bli?

– Vi ska ta över världen. Vår vision är att bli ett franchisebolag med ett varumärke som är så starkt att man vill bli en del av det.

– Vi vill ha konkurrens. Den dagen vi har konkurrens med samma villkor för städarna då har vi nått målet att förändra städbranschen lite grand. Förhoppningen är att andra bolag ska titta på oss och följa efter.

Det är så mansdominerade branscher alltid har gjort. Så mycket kostar det att få en ny veranda byggd eller bilen lagad, menar Sofia.

– Längre fram är också offentlig upphandling ett mål för bolaget, absolut, när världen är mogen för att ett städerska ska kunna leva på sin lön.

Fakta:

Genomsnittslönen för städare är 23 321 kronor i kommuner och 23 111 kronor i landsting – endast vårdbiträde ligger lägre med 23 106.

Sofia Jensfelt

Ålder: 35

Bor: Peoples republic of Majorna, Göteborg

Familj: Stor. Barn, bonusbarn, grannungar, husdjur och sambo.

Utbildning: Kandidatexamen i design och reklamutbildning med inriktning AD

Karriär: Drivit en reklambyrå sedan AD-examen

Linda Amiri

Ålder: 40

Bor: Mölndal utanför Göteborg

Familj: Make och två döttrar

Utbildning: Praktisk utbildning inom administration

Karriär: Administration och kundtjänst

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063