23948sdkhjf

Norrköping satsar på kemfri tvätt

Det är fastighetsbolaget Hyresbostäder som nu ska testa avjoniserat vatten i en av sina tvättstugor, Norrköpings första.

Tekniken som används tvättar rent med hjälp av avjoniserat vatten. När vattnet kommer i kontakt med textilierna bryts jonbindningen mellan fibrerna och smutsen. Därefter sköljs smutspartiklarna ut med sköljvattnet.

En normaltvätt kräver tiotals liter uppvärmt vatten, och kemikalier från tvättmedlet läcker ut i avloppen. Dessutom blir kemikalierna kvar i kläderna där de kan påverka vår hälsa negativt.

 Som fastighetsbolag har vi stor möjlighet att påverka bl a energianvändningen. Vi har över 260 tvättstugor i våra fastigheter. Varje år görs det totalt 1,3 miljoner tvättar i dessa. De flesta av dem med vatten som är uppvärmt till 40 grader eller mer, kommenterar Joakim Eriksson, projektledare, Hyresbostäder.

Tekniken är ny för Norrköping men ger bra tvättresultat och miljömärkning. Under tre månader kommer en testgrupp hyresgäster i Ringdansen att testa den nya tekniken innan tvättstugan öppnas för alla igen.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.078