23948sdkhjf

Letar skadliga ämnen i damm

Kemiforskare ska undersöka inomhusdamm i jakt på kemikalier som innehåller halogenerna brom, klor och fluor.

Det handlar om kemikalier som kan vara hormonstörande och cancerframkallande.

Kemiforskaren Jakob Gustavsson, vid Örebro universitet har fått drygt 1,2 miljoner kronor från KK-stiftelsen för projektet.

"Hypotesen är att det finns många sådana ämnen i vår omgivning som innehåller brom, fluor och klor och som vi inte känner till. Vi vill ta reda på vilka de är", säger Jakob Gustavsson i ett pressmeddelande.

Metoden Jakob Gustavsson ska använda är förbränningsjonkromatografi.

"Enkelt uttryckt så bränner man dammet. Därefter mäts den totala mängden brom, klor och fluor i den gas som bildas. Totalmängden jämförs sedan med kända kemikalier och då får vi fram hur stor andel som är okänd för oss. I steg två ska vi försöka ta reda på vilka kemikalier det rör sig om för att – om de är farliga – i slutändan kanske få bort dem från marknaden", kommenterar Jakob Gustavsson.

Det tvååriga projektet görs i samverkan med tre företag – Synlab, Thermo Fisher Scientific och Metrohm – som bidrar med kompetens i projektet, instrument och kemiska analyser. Deras insatser motsvarar ungefär samma summa som KK-stiftelsens anslag.

Kemikalieinspektionen kommer att ha en representant i projektgruppen vilket ger projektet tillgång till relevanta databaser.

Med studien hoppas forskarna kunna minska gapet mellan kända och okända ämnen i inomhusdamm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187