23948sdkhjf

Konkurrensverket utreder tvättavtal

Förlängt tvättavtal med Textilia i Långsele kan vara otillåten direktupphandling.

Region Västernorrlands tvättavtal med Textilia i Långsele har väckt Konkurrensverkets intresse. Framför allt handlar det om att avtalet förlängts i 14 månader, till den sista februari 2020, med hänvisning till den domstolsprocess som pågår. Nu utreder Konkurrensverket om det kan vara fråga om en otillåten direktupphandling, skriver Sundsvalls Tidning.

Läs också: Widriksson får köra sjukhustvätt

– Vi har sett uppgifter bland annat i media att det här har skett. Det vi gör nu är att ställa rutinartade frågor för att se om det kan tänkas vara en otillåten direktupphandling, uppger Anna Görgård, sakkunnig på Konkurrensverket, för ST.

Bakgrunden är att Region Västernorrland i april beslutade att byta tvättleverantör till Berendsen som har tvätteri i Ockelbo. Textilia som har uppdraget i dag överklagade. I oktober dömde förvaltningsrätten till Textilias fördel. Upphandlingen ska alltså göras om. Avtalstiden på 4+2 år, totalt 6 år, anses för lång.

Det som nu utreds är om den långa förlängningen är absolut nödvändig i väntan på den rätta upphandlingen. Frågan är också om regionala hänsyn vad gäller arbetstillfällen får vägas in. Textilia har 100 anställda i Långsele. 

Om en upphandling anses vara otillåten kan skadeavgift utdömas. Som mest handlar det om tio miljoner kronor eller tio procent av kontraktsvärdet. Maxtaket skulle i det aktuella fallet bli strax över två miljoner kronor på 14 månader.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.094