23948sdkhjf

Fler proffs på mopptvätt

Tema Mopptvätt: Podab och Gipeco är stora, men långt ifrån de enda som har maskiner eller system för mopptvätt.

Podab har 16 maskiner för mopptvätt och Gipeco har sitt trissystem men det finns fler företag med maskiner eller system för mopptvätt.

Electrolux Professional har ett flertal olika mopptvättmaskiner i storlekar från W555H för cirka 35 moppar, upp till W4850 för cirka 570 stycken. Enligt distriktschefen Staffan Käll är maskinerna byggda för att klara just moppar.

– De har plåtar som skyddar elementen från grus och sand. Dessutom har de elstyrt störtavlopp som ser till att maskinen tömmer ut vattnet mer effektivt för att få ut allt grus och sand, säger han.

 Miele Professional har, precis som Podab och Electrolux, mopptvättmaskiner i flera varierande storlekar. Allt från de mindre Mopstar-maskinerna, som tar mellan 40 och 70 moppar, till bjässar som WP-maskinerna som klarar att tvätta upp till 215 moppar, vid fyllnadsfaktor 1:15.

Maskinerna har ”skontrumma” som minimerar slitaget under tvätt.

 Cylinda och Asko är samma maskin men säljs under olika namn eftersom de idag har olika ägare. Det är små maskiner som har störtavlopp och, utöver de 9 förvalda programmen, också program för mopptvätt.

 Viima, är ett danskt hyr- och tvättsystem för moppar, dukar, stativ och skaft.

Viimas avdelningschef Jan Matthisen förklarar att kunden hyr ett givet antal moppar och dukar, använder dem, får de hämtade för tvätt och får samtidigt samma antal rena i retur. Städtextilierna är chipmärkta så Viima kan hålla exakt koll på vem som hyr vad och när de ska hämtas och lämnas.

– Det handlar om cirkulär ekonomi. Vi förbrukar 40 procent mindre vatten än vid vanlig tvätt. Bland annat genom att samla upp det rena sköljvattnet och använda det för sköljning av nästa tvätts smutsiga moppar.

 Engångsmoppar som helt trollar bort behovet av mopptvätt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141