23948sdkhjf

Bra arbetsplats ger hög status

Enligt hygien- och hälsobolaget Essity känner var femte person en obalans i livet och bara var fjärde lyckas hålla en riktigt bra balans mellan jobb och fritid. Nu arrangerar Essity en hälsovecka, för att ge sina medarbetare verktyg till ett mer hållbart liv – ett initiativ man hoppas ska spridas till fler arbetsplatser.

Många tar med sig jobbet hem och gränsen mellan arbete och fritid suddas ut. Det visar Essitys senaste rapport, där ett representativt urval av 1000 svenskar* har tillfrågats.

Rapporten konstaterar att var femte svensk känner behov av att ändra sin jobbsituation. Lika många uppger att de inte hinner med sina fritidsaktiviteter på grund av jobbet. Bara var fjärde person känner sig helt nöjd med balansen mellan jobb och fritid. 37 procent av de tillfrågade anser sig vara nöjda med sin livssituation trots att de arbetar för mycket.

Tiden vi lägger på hälsa och välmående är ofta det första som bortprioriteras när det kör ihop sig.

Sofi Vilahamn, arbetsmiljö- och hälsospecialist på Essity, säger att vår hälsa påverkar också hur vi presterar, vår motivation samt engagemang på jobbet.

– Alla behöver ta hand om och investera i sin egen hälsa, för att må bra och ha tillräckligt mycket energi till både jobbet och livet utanför jobbet.

Dessutom värderar 41 procent av de tillfrågade balans mellan jobb och fritid högt samt tycker att det ger hög status. Balans mellan jobb och fritid ger också möjlighet till ett stort socialt umgänge, vilket också värderas högt och anses ge status av 30 procent av de tillfrågade. Det kan jämföras med att ha dyra ägodelar som fina bilar, som endast 24 procent tycker är avundsvärt.

Flexibla arbetstider och långa semestrar ger också hög status, enligt rapporten.

Essity hoppas att denna rapport ska bidra till fler hälsosamma arbetsplatser.

- Genom vår undersökning vill vi motivera arbetsgivare till att värna om sina medarbetares hälsa och välbefinnande. Men även skapa eftertanke hos alla arbetstagare som också har ett eget ansvar för sin hälsa och för att driva sin karriär och utveckling framåt, säger Sofi Vilahamn.

För att leva som man lär arrangerar Essity varje år en hälsovecka för sina egna medarbetare. Under den erbjuds olika aktiviteter som syftar till att motivera och underlätta en hälsosam och långsiktigt hållbar livsstil för företagets medarbetare i Stockholm och Göteborg.

Essitys tips för en hälsosam arbetsplats och ett långsiktigt hållbart arbetsliv: 

  • Investera i att utbilda och rusta chefer inom områden som berör hälsa, arbetsmiljö och ledarskap. Att skapa en hälsosam arbetsplats och ett arbetsklimat där vi trivs och mår bra handlar i hög grad om hur vi beter oss mot varandra, psykologisk trygghet och samarbete. Och där har alla ledare en viktig roll.  
  • Arrangera regelbundna föreläsningar och inspirationsaktiviteter för att bidra till ökad hälsa och välmående. 
  • Titta inte bara på det som fungerar dåligt. Det är jätteviktigt att även stärka de arbetsmiljö- och hälsofaktorer som fungerar bra. 
  • Underlätta för era medarbetare att göra hälsosamma val, som t.ex. gemensamma träningspass och nyttiga alternativ i personalrestaurangen/ fredagsfikat. 
  • Fokusera inte bara på träning. Tänk på att hälsa handlar om både kropp, själ samt hur vi beter oss mot varandra. 
  • Uppmuntra medarbetarna och erbjud stöd från t.ex. företagshälsovården för att söka hjälp tidigt för olika symptom eller hälsobesvär – allt från ont i en axel till stressrelaterad ohälsa. 

Resultat ur undersökningen

Så nöjda är vi med vår livssituation

  • 37 % är nöjda med sin livssituation trots att de arbetar för mycket
  • 22 % känner ett behov av att ändra sin jobbsituation
  • 21 % hinner inte med fritidsaktiviteter p.g.a. sin jobbsituation
  • 13 % känner att jobbet nästan alltid går före fritiden
  • 10 % jobbar så mycket att de är rädda att bli sjuka

Det här rankar vi som hög status 

  • Ha bra balans mellan jobb och fritid: 41 %
  • Ha ett stort socialt umgänge: 30 %
  • Ha dyra ägodelar: 24 %
  • Ha möjlighet att jobba korta dagar: 22 %
  • Ha flexibla arbetstider: 21 %
  • Ha många veckors semester: 20 %
  • Ha många barn: 5 %                                                           

Om rapporten* 

I Essitys rapport har 15 000 personer från 15 länder fått frågor kring hygien och välbefinnande. I Sverige har 1027 personer svarat på undersökningen och det är dessa siffror som redovisas ovan. De tillfrågade utgör ett representativt snitt av befolkningen sett ur kön, ålder, livssituation mm. Undersökningen har utförts av United Minds.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078