23948sdkhjf

Mikrokurs ger grund att utgå från

En halvdags mikrokurs, kan det vara en bra idé för att lära blivande lokalvårdare att städa? Definitivt ja, enligt deltagarna i kursen Rent besökte. Till ett lågt pris får de en start att bygga vidare på.

Ren Kunskap startade sina mikrokurser i höstas och gensvaret har varit väldigt positivt. Företagets vd Rebecca Jones säger att kurserna fyller en funktion genom att innehålla det mest väsentliga i de stora, certifierande kurserna. Men under betydligt kortare tid och till ett mycket överkomligt pris.

– Med den baskunskapen, klarar lokalvårdarna sig väldigt mycket bättre än om de inte får någon utbildning alls, vilket inte sällan är fallet, konstaterar hon.

Rebecca Jones syftar på att SRY, Pryl och även deras egen CLV-kurs, som alla leder till certifiering, tar lång tid, innehåller ganska krävande kurslitteratur och har skriftliga examina som många nyanlända har svårt att klara. Utöver det måste städbolagen ta in vikarier när personalen är på kurs, vilket gör utbildningarna ännu dyrare för arbetsgivarna.

Därför avstår många små och medelstora företag.

– En mikrokurs för 950 kronor per person har däremot alla råd med, säger Rebecca.

Varken hon eller kompanjonen Iris Ylen Tikka jämför sina mikrokurser med de grundligare utbildningarna. De spelar inte i samma liga. Men kursmomenten ger just basen: arbetsplanering, hygien, material och ytskikt, städredskap och kem. En del av kursen är teoretisk och en del praktisk.

Sju blivande eller redan verksamma lokalvårdare deltar i en kurs Rent besöker.

Fem kommer från kooperativet Abis i Göteborg, som erbjuder hushållsnära tjänster och riktiga jobb åt nyanlända. De två andra deltagarna är Caroline Andreasson, som driver städföretaget Damm Di Damm i Norrköping och Kim Simensen, ägare till Kims OverAll i Stenungsund. De är erfarna men vill ändå fräscha upp sitt kunnande och knyta nya kontakter.

Abis grundare och eldsjäl Renée Danielsson är också med, som stöd för de nyanlända deltagarna.

Snabbt kommer diskussionen igång.

Ska damning ingå i hemstäd? Vad gör man med linoleumgolv? Vissa pratar mycket, andra är mer tysta. Men alla utstrålar engagemang. Skratt och huvudskakningar; yviga gester och trevande försök till svenska. Allt i en animerad blandning.

Det är både roligt och lärorikt.

Datavetaren Anila från Pakistan berättar engagerat om en kund som aldrig rengjort sitt golv eftersom han fått höra att det inte tålde vatten.

– Det var jätteäckligt. Jag var tvungen att tala länge med honom för att få torka golvet med lite, lite vatten.

Hennes berättelse resulterar i en ny diskussion om vikten av att kunden blir nöjd.

Men den anknyter också till den del av mikrokursen som behandlar just material och ytskikt. Linoleum, trä, plast, sten och keramiska golv samt olika typer av inredningsmaterial. Innan förmiddagen gått har alla kursmomenten hunnits med och deltagarna fått korta sammanställningar och personliga kommentarer med sig hem.

 

Ren Kunskap

Verksamhet: Ger utbildning i det mesta inom lokalvård samt fönsterputs och ergonomi

Ägare: Rebecca Jones och Iris Ylen Tikka

Vd: Rebecca Jones

Specialitet: Mikrokurser och CLV-kurs (Certifierbar lokalvårdsutbildning)

Finns i: Göteborg men erbjuder kurser över hela landet

Samarbetar med: Wetrok och Supplies Direct

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078