23948sdkhjf

Vanligt att städare skadar sig i jobbet

Varje år inträffar cirka 11 000 fallolyckor på arbetstid. Cirka 8 000 av dem är av typen fall i samma nivå och drygt 2 000 av dessa blir allvarliga arbetsolyckor. Nu finns Afa Försäkrings rapport "Fallolyckor på arbetet".

Kvinnliga städare utgör 16 procent av alla de som ramlat i trappor under arbetstid och blivit sjukskrivna mer än 30 dagar. Så pass långa sjukskrivningar innebär att arbetsskadan klassas som allvarlig.

Av alla män som ramlat i en trappa under arbetstid och blivit sjukskrivna mer än 30 dagar, var sex procent städare eller fönsterputsare

Att falla från en stege är föga förvånande tämligen vanligt för fönsterputsare. Mer förvånande är det att det främst är kvinnliga städare och fönsterputsare som faller från stegen. Kvinnliga fönsterputsare utgjorde elva procent av alla dem som fallit från en stege i sitt arbete. Manliga fönsterputsare finns överhuvudtaget inte med i statistiken över de yrkesgrupper som oftast faller från stegar och skadar sig allvarligt. 

Men de allra vanligaste fallolyckorna sker på planmark, utomhus och då inte minst på vintertid. 

I Afa-rapporten berättar en kvinnlig städare:  ”Jag skulle gå in till skolan. Det var mörkt och is på marken på gården utanför skolan. Gården tillhör skolan där jag jobbar som lokalvårdare. Jag halkade och fick en skada på foten och en på axeln.”

Konsekvensen blev att kvinnan skadade foten och var sjukskriven i mer än 30 dagar. 

Kvinnliga städare och fönsterputsare utgör åtta procent av dem som faller i samma nivå, det vill säga på planmark utomhus eller på ett golv inomhus.

Bland män är det främst betong-, bygg- och anläggningsarbetare, yrkesförare, metallarbete, övriga industriarbete samt fastighetsskötare, expiditionsvakter och renhållningsarbetare som drabbas av fallolyckor på planmark. 

För kvinnor ledde 28 procent av de allvarliga olyckorna vid fall i samma nivå till skador i armarna, och 17 procent av olyckorna ledde till skador i benen. För män orsakade samma olyckstyp skador i armar i 13 procent av fallen och i ben i 21 procent av fallen.

Som Rent tidigare rapporterat har Afa Försäkring nyligen inlett ett samarbete med Svenska Judoförbundet för att lära arbetstagare att falla på rätt sätt. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094