23948sdkhjf

Hotellrummet är en bakteriehärd

Att bo på hotell kan vara hälsovådligt om man ska tro en artikel nyligen publicerad i Time Magazine. Amerikanska forskare har konstaterat att 81 procent av ytorna i ett hotellrum är infekterade med bakterier från toaletten. Det gällde exempelvis strömbrytare, TV-kontroller, skrivbord och, inte minst, kaffe- och teserviser.

Den som tar in på hotell bör ha med sig desinficerande servetter, föreslår Kelly Reynolds, professor i miljö och hälsa vid University of Arizona. Hon säger till Times att hotellgästerna ofta rör vid strömbrytare, telefon och andra hårda ytor och därmed sprider bakterierna från toaletten vidare i rummet. 

Men hennes rekommendation motsägs av andra forskare (se längre ned i artikeln).

Tyvärr kan vi inte ens vara säkra på att vi slipper tidigare gästers bakterier. Kelly Reynolds har nämligen konstaterat att både bakterier och virus till stor del bara sprids ut på ännu fler ytor i samband med städningen.

I en av sina studier, publicerad i tidningen Food and Environmental Virology, placerade hennes forkarlag ut märkta virus i ett hotellbadrum och kunde sedan se hur det viruset spreds via hotellstädarnas redskap vidare till intilliggande rum. 

Badrummet är det mest bakteriebemängda rummet, främst för att varje spolning av toaletten innebär att föroreningar flyger upp i luften och landar på golvet i 80 procent av fallen, bakom toaletten i 40 procent av fallen och så vidare.

Kelly Reynolds säger till Time att de flesta ytorna runt toaletten sannolikt är smutsiga.

Handfatet och runt vattenkranen är ställen som bakterierna trivs bäst på. 

Ska vi alltså undvika hotell?

Nej, i själva verket är det ganska få bakterier och virus som gör oss sjuka. De flesta bär vi faktiskt själva omkring på. Men trots det anser Kelly Reynolds att man bör ha desinficerande servetter med sig när man bor på hotell.

En annan forkare, Clare Lanyon, medicine doktor i biomedicin vid Northumbria University i Newcastle upon Tyne, säger å sin sida att desinficerande servetter är helt överflödigt. Bakterierna växer nämligen tillbaka på en rengjorda ytan inom 20 minuter.

Till tidningen Daily Telegraph säger hon att hon personligen inte lägger tid på att köpa antibakteriella produkter.

– Vår forskning visar att sådanan produkter inte alls är lika effektiva som vanlig rengöring med tvål och vatten.

Just den slutsatsen kommer även Kelly Reynolds fram till.

Slutsatsen av alltihop är alltså att bra handhygien skyddar oss från de flesta bakterier – även de som väntar på oss på hotellrummet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11