23948sdkhjf

UHM mot korruption

Bara under det senaste året har pressen uppmärksammat flera korruptionsbrott vid offentlig upphandling. Exempelvis Polisens passupphandling och misstänkt vänskapskorruption i samband med Transportstyrelsens IT-upphandling. Nu kommer Upphandlingsmyndigheten med en vägledning i hur korruption undviks.

Korruption i samband med offentliga upphandlingar är ett faktiskt problem. Städbranschen är säkert inte fri från den typen av brottslighet, stora belopp och fortsatt sysselsättning i leverantörsledet står ju på spel. 

Men egentligen är det den upphandlande myndigheten som är problemet, det är där den eller de som tar emot mutan finns. Därför är det i första hand upphandlare, inköpare, avropare och andra inom upphandlande myndigheter som Upphandlimgsmyndighetens nya vägledning vänder sig till.

Men den innehåller även avsnitt som är riktade till leverantörerna.

Upphandlingsmyndigheten framhåller att Upphandlingslagstiftningen i sig är en antikorruptionslagstiftning, med en direkt koppling till likabehandlingsprincipen. 

Ulrika Sjöholm, jurist på Upphandlingsmyndigheten, säger att likabehandlingsprincipen är en av de grundläggande principerna för offentlig upphandling.

– Följs den har vi skapat goda förutsättningar för att minska risken för korruption.

Men verkligheten ser annorlunda ut, vilket fått Upphandlingsmyndigheten att ta fram den nya vägledningen  Korruption i offentlig upphandling – vad är det och hur kan det förebyggas? 

Informationen tar upp både hur man kan arbeta på ledningsnivå och hur man kan arbeta på tjänstenivå för att förhindra och förebygga korruption. Den ger också råd kring arbetet med bland annat policyer, utbildning och kontroller.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11