23948sdkhjf

Piteå utbildar för bättre hygien

Alla medarbetare på städenheten i Piteå kommun vidareutbildas i hygienteknik – både ordinarie personal och vikarier. Initiativet kommer från lokalvårdarna själva som vill hänga med i utvecklingen på hygienområdet.

Margareta Lundgren, avdelningschef vid Fastighets- och serviceförvaltningen, säger att eftersom de har ett poitiskt uppdrag att, bland mycket annat, minska risken för smittspridning ville städpersonalen lära sig nya tekniker för detta. 

- Kunskapskraven förändras ständigt och det kommer nya rön. Hygienutbildning är ett måste för alla som arbetar med städning för att få bättre kunskap om mikroorganismer och smittspridning. Därför kompetensutvecklar vi all personal.

Hon tillägger att initiativet till vidareutbildningen kom från lokalvårdarna själva. I Piteå är städenheten helt självstyrande med egent ansvar för hela sin budget inklusive materialinköp och utbildningar.

Hygienutbildningen sker i grupper om tolv och successivt ska hela personalstyrkan på 108 personer utbildas. 

– Det är Borago som håller i kurserna som behandlar allt från hur och var tillväxten av bakterier är som störst och hur man ska städa de ytorna. Personalen får också lära sig använda ATP-mätare och UV-ljus för att kontrollera resultaten. Vi ska också köpa in sådan apparatur, så personalen kan göra egenkontroller, berättar Margareta Lundgren.

Piteås städenhet ansvarar för att en god hygien upprätthålls i bland annat kommunens förskolor, skolor, äldreboenden och flyktingförläggningar. På alla de städobjekten kan ett utbrott av en smittsam sjukdom ställa till mycket stora problem. 

– Det är just det vi måste motverka, därför arbetar vi alltid proaktivt. Även med den här vidareutbildningarna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094