23948sdkhjf

Prisad för bra mat till skolbarnen

Linn-Linn Thun, kostchef på Stockholms stads utbildningsförvaltning, har tilldelats priset Årets Werner offentlig sektor 2017. Hon tilldelas priset för sitt arbete att utveckla stadens grundskolors köksverksamheter. När Linn-Linn Thun började på utbildningsförvaltningen, var tjänsten som kostchef nyinrättad.

Linn-Linn är stolt och glad över priset och menar att det är lön för mödan av allt arbete. Samtidigt är hon noga med att poängtera att det inte är hon ensam som bidragit till framgångarna.

– Resultaten vi har nått i Stockholm är resultatet av ett lagarbet. Min underbara kollega Anneli Celinder har bidragit, men personalen i skolköken har varit en väldigt viktig faktor för utvecklingen, inte minst den referensgrupp av kökschefer som vi har löpande möten med, säger Linn-Linn Thun.

Det serveras cirka 100 000 portioner lunch varje dag i Stockholms Stads skolor, mat som både ska mätta och inspirera eleverna till en god kosthållning, bidra till folkhälsan och elevernas studieresultat. Av juryns motivering framgår att de tagit fasta på att det är många delar som tillsammans bidrar till att skolmåltiderna blir bra.

– För att lyckas behöver man jobba med ett flertal långsiktiga mål som alla har sin utgångpunkt i stadens politiska mål. Upphandling, utbildning, uppföljning och miljö är exempel på områden som vi involverar i vårt arbete och som också påverkar skolmåltiderna, konstaterar Linn-Linn Thun.

I prismotiveringen framhålls också det omfattande antal aktiviteter och utbildningsinsatser som genomförts för kökspersonal och rektorer under åren 2009 – 2017. 

– Vi har haft stort fokus på utbildningar men också utveckling genom att samverkan, mellan skolor, mellan förvaltningar och mellan oss och andra kommuner. 

Envisheten i arbetet har givit resultat och Linn-Linn menar att det också varit viktigt att få förtroendet och stöd att arbeta strategiskt för att utveckla skolmåltiderna.

– Jag hoppas att priset kan bidra till att höja statusen för skolmåltiderna, som lever lite i skuggan av restaurangmaten men arbetar under helt andra förutsättningar och för helt andra syften, avslutar Linn-Linn. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.056