Jönköping ger städbolag gult kort

| Av Marianne Ovesen | Tipsa redaktionen

Key to Comfort får en varning av Jönköpings kommuns socialförvaltning. Kommunen har upphandlat hemtjänst med hemstäd av företaget.

Socialförvaltningen i Jönköpings kommun har utrett förhållandena på städföretaget Key 2 Comfort, som enligt vad P4 Jönköping rapporterade om i våras erbjudit dåliga arbetsvillkor och mycket låga löner till minst tolv av sina anställda.

De anklagelserna har kommunen inte hittat några belägg för. Däremot visade utredningen att företaget lånat ut pengar i relativt stor omfattning till några av de anställda. Dessutom har bonusar delats ut enligt mycket oklara kriterier.

De två upptäckterna, tillsammans med ett inspelat och tydligt hotfullt samtal som en av företagets företrädare hade med en tidigare anställd, ligger nu till grund för att kommunen utfärdar en varning till företaget.

– Det inspelade samtalet ser vi givetvis mycket allvarligt på, säger biträdande socialdirektören Stefan Österström till P4 Jönköping.

Key 2 Comfort är medlem i Städbranschen Sverige, som granskade företaget efter P4 Jönköpings avslöjanden om påstådda slavlöner och publiceringen av det inspelade telefonsamtalet. Inte heller den kontrollen ledde till några belägg för att Key 2 Comfort skulle ha betalat löner långt under kollektivavtalen.Håll dig uppdaterad med Rent
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar

Mest läst

Startsidan just nu

Nu är det semester!

Nu tar cleannet.se semester och vi önskar alla läsare en riktigt skön sommar.

Jönköpings lokalvårdare lär sig svenska på arbetstid

Lokalvårdarna i Jönköpings kommun får lära sig yrkessvenska på arbetstid. Kursen är del i en större satsning på arbetsmiljön.

SM i fönsterputs – anmäl dig

De använder rot- och rutavdragen

Berendsen uppdaterar varumärket

Manuell desinfektion: ”Som att måla med osynlig färg”

Nyhetsbrev

Plus

SIV bättre än nya städstandarden för sjukhus

Den nya svenska standarden för sjukhusstädning ska höja hygiennivåerna i vården och motverka vårdrelaterade infektioner. Men nu får standarden kritik för att ställa lägre krav är Dansk hygienstandard och SIV-dokumentet.

Arkiv

Textilia vann Värmlands landsting

Textilia och landstinget i Värmland har tecknat avtal om textilservice åt landstinget i Värmland. Avtalet har ett värde på 25 miljoner kronor årligen och gäller i tre år med möjlighet till ett års förlängning.

Regeringskansliet nöjt med Miab

Regionservice i VG-regionen vill bli bästa arbetsgivaren

Regionservice i Västra Götalandsregionen har lyckats sänka sjukfrånvaron med 1,7 procentenheter på ett år, från maj 2017 till maj 2018.

Azita Shariati: Hållbarhet är lönsamt

Båstad tar hem städningen

Städarna jagar pallplatser

Orbotech blir med robot

Sista dagen för CBA-nomineringarna!

Amazonstädning på gång

1

Snart finns bakteriefria flygstolar

Gävle låter fler slåss om kakan

Plus

Azita leder med raka puckar och vänlig vilja

Gott ledarskap har blivit Azita Shariatis varumärke och gett henne flera utmärkelser. Hon har modet att titta bortom kön och ursprung för att hitta kompetenta chefer. Azita Shariati kallar det förändringsledarskap som lyfter lönsamheten.

1

Kvinnliga städare har svårast att få heltid

Dubbelt så många städare arbetade deltid under 2017 jämfört med arbetsmarknaden som helhet. Och de som jobbade allra mest deltid var kvinnliga städare.

Dimmat desinfektionsmedel når överallt

En metod att applicera desinfektionsmedel som når överallt. Kanske kan dimmaskinen Byoplanet i kombination med ett effektivt medel mot farliga bakterier, virus och sporer vara en lösning på mycket av sjukhussmittan.

Pythagoras förvärvat norska Evcon

Enkät om arbetsmiljön – bra start

Dags för höstens Clean & Facility

Clean & Facility-mässan är som vanligt full av nyheter och spännande föredrag. Anmäl dig redan nu så slipper du köa.

Nilfisk sålde kem- och redskapsdelen

Coor Finlands vd slutar

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.173