23948sdkhjf

Ultrarent vatten funkade i förskola

Ännu en förskola har testat att städa med ultrarent vatten och mikrofiber och fått ett mycket bra resultat. Den här gången är det Midgårds förskola i Nynäshamn som genomfört ett jämförande projekt mellan ultrarent vatten och allrengöring.

Förra året startade Nynäshamns lokalvård ett pilotprojekt med syftet att undersöka resultatet av kemikaliefri städning på en förskola. Städmetoden använde enbart mikrofiber och partikelfritt vatten. Projektet är en del i kommunens miljöarbete där ett mål är att förskolorna ska bli mera kemikaliesmarta och giftfria.

I projektet har ATP-tester och mikrobiologiska prover tagits på inventarier och olika lekytor i förskolan som ansetts representativa för städningen som helhet och relevanta ur hygienisk synvinkel. Mätningarna utfördes vid sex olika tillfällen över en period från oktober 2016 till februari 2017.

Resultatet från mätningarna visar att den kemikaliefria städmetoden, om den optimeras rätt, kan ersätta traditionell städning med allrengörande kemikalier:

  • Rengöringseffekten med den nya städmetoden låg i genomsnitt på 79 procent för alla kontrollytor (inventarier 92 procent och golv 66 procent). Den kembaserade rengöringseffekten var som bäst 24 procent.
  • Bakterienivåerna på kontrollytorna sänktes från i snitt 7.3 cfu/cm2 till 1.3 cfu/cm2 efter bytet.

Enligt rapporten var reduktionen av de genomsnittliga ATP-, och bakterienivåerna  statistiskt signifikant till 99,95 procent. Nynäshamn planerar nu att använda städmetoden på flera förskolor i kommunen och kommer att följa upp resultatet med kontinuerliga ATP-kontroller.

Projektet genomfördes i samarbete med Frank Axelsson och företaget Hygiene Diagnostics som analyserat proverna och sammanställt rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.117