23948sdkhjf

Städarnas rättvisedag firades

Den 15 juni drog fackförbundet Fastighets medlemmar ut på gator och torg och firade "Internationella rättvisedagen för städare". Och förra året, den 5 december, startade Städbranschen Sverige "Städarnas Dag", som hädanefter ska firas första måndagen i december varje år.

Idag har vi alltså två dagar som uppmärksammar Sveriges städare. Det är bara bra, egentligen borde ju städarna uppmärksammas varje dag.

Den internatinella städardagen startades i USA för 27 år sedan och sakta men säkert har evenemanget spridits över världen. Den 15 juni firades den på en rad platser runt om i Sverige. Gå in på på "International justiceday for cleaners and security guards" hemsida och kolla in hur dagen firas i världen. Eller klicka här och se hur den firades i Sverige i år.

FAKTA

Internationella rättvisedagen för städare och säkerhetsvakter

Internationella rättvisedagen för städare och säkerhetsvakter har funnits sedan 1990 och firas sedan dess den 15 juni varje år. Bakom arrangemanget står UNI Global Union. Dagen infördes efter att städare i Los Angeles fredligt demonstrerat mot en arbetsgivare som erbjöd usla anställningsvillkor.Polsen mötte demonstranterna med grovt våld och skadade flera, vilket gjorde allmänheten upprörd. Resultatet blev att städare tilläts organsara sig fackligt. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062