23948sdkhjf

Strejkvarsel för städbranschen

Fastighetsanställdas Förbund och Seko har idag varslat Almega Tjänsteförbunden om strejk i städbranschen. Bakgrunden är att facken och arbetsgivarorganisationen Almega inte har samma syn på vad som ska rymmas inom de 6,5 procent som är årets så kallade märke.

Almega Tjänsteförbunden hävdar att en låglönesatsning måste rymmas inom märket. 

Organisationens vd Anna-Karin Hatt säger i ett pressmeddelande att Almega lyckats komma överens om 46 nya kollektivavtal denna avtalsrörelse. Senast med Seko för en vecka sedan.

– Vi är igen beredda att komma överens med Seko och Fastighets på samma konstruktiva sätt, inom märket. Men vi kan inte acceptera att dessa båda fack nu återigen, med varsel om oproportionerligt omfattande strejker, kräver att få mer än vad alla andra fack fått i årets avtalsrörelse.

Fastighetsanställdas Förbunds ordförande Magnus Pettersson och Sekos avtalssekreterare, Mats Ekeklint, är av en annan åsikt.

– Den konstruktiva samtalston som vi har med andra arbetsgivarorganisationer finns inte hos Almega. Almega är i krig mot den svenska avtalsmodellen med ansvarstagande parter. I vår värld vill de flesta arbetsgivare ta ansvar och komma överens med de anställda. Där har Almega och dess ledning en helt annan inställning, hävdar de två.  

Varslet rör 20 platser i landet. Om inte uppgörelse nåtts före 8 juni 06:00 utbryter strejk. Omkring 350 medlemmar inom Fastighets och Seko, berörs av varslet som gäller:

Övertids-, mertids- och nyanställningsblockad inom hela Serviceentreprenadavtalets tillämpningsområde. Samt strejk för de två fackens medlemmar som arbetar inom vissa företag och verksamhetsområden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094