23948sdkhjf

Svensk Bevakningstjänst ingår i koncernsatsning för mångfald

Precis som för de flesta i näringslivet i dag är mångfald och jämställdhet viktigt för Axel Johnson-koncernen. Men det går för långsamt, därför har de startat Axelerate. En satsning som Svensk Bevakningstjänst valt att vara en del av.


”Inom Axel Johnson har vi länge arbetat med mångfald och med jämställdhet, och i dag jobbar alla våra koncernbolag hårt med frågorna. Men när det gäller ledande positioner tror vi att vi kan gå framåt snabbare. Vi behöver göra något som accelererar arbetet och vi ser att potentialen för Axelerate är stor”. Så lät det i november när Caroline Berg, direktör för Human Development och Kommunikation på Axel Johnson, berättade om koncernens nya, stora satsning som fortsätter att bedrivas våren 2014.

Inom Axel Johnson har man länge arbetat med mångfald och jämställdhet. Och ett kvitto på arbetet är att Antonia Ax:son Johnson blev den första att tilldelas priset av Pontus Schultz stiftelse för ett mänskligare näringsliv tidigare i höstas. Ett pris som går till en företagare som arbetar för att integrera hållbarhet, jämställdhet och mångfald i sin affärsverksamhet.
Men nu ska alltså arbetet med att öka mångfalden i ledande positioner inom koncernen accelereras. Visionen är att könsfördelningen ska vara 40–60 procent i ledningsgrupperna och minst 20 procent av cheferna ska ha utländsk bakgrund.

I programmet deltar medarbetare från hela koncernen. De har valts ut med en blandning av olika kompetenser, ålder, kön och internationell bakgrund. Karolina Rosander, driftchef på Svensk Bevakningstjänst, är en av deltagarna.
– För mig innebär mångfald att ta vara på olika former av intressen. I vårt bolag är vi duktiga på det mångkulturella i väktarledet, däremot sämre i ledningsgruppen där vi inte avspeglar samhället i stort. Med Axelerate vill jag få mina egna vyer vidgade och jag hoppas att vi som bolag får en strategi för vårt mångfaldsarbete, säger Karolina Rosander.



Genom aktiviteter och träffar ska deltagarna i Axelerate komma fram till konkreta insatser som kan implementeras direkt i koncernbolagen. För David Larsson, vice vd på Svensk Bevakningstjänst, känns det som ett naturligt steg att vara aktiva i projektet.
– Det känns som ett naturligt steg för oss då vi tidigare har jobbat med projektet Mervärt tillsammans med bland andra RFSL i syfte att utbilda all personal i diskrimineringslagstiftningen och likabehandling. Axelerate-projektet är ett sätt att lyfta detta ytterligare en nivå. Jag ser fram emot samarbetet med våra systerbolag då det finns en hel del att lära i dessa frågor, och jag hoppas och tror att vi har mycket att bidra med då vi är ett företag med stort humankapital, säger David Larsson.


Miguel Rovira är ytterligare en av Svensk Bevakningstjänst deltagare i mångfaldsprojektet Axelerate.
Foton: Creative Common.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.269