23948sdkhjf

Varsel och försämrade villkor är vardag för städare



ISS varsel för drygt 140 städare på Stockholms pendeltåg är ingen ovanlig åtgärd i städbranschen. Tvärtom. Städare varslas tre gånger oftare än andra yrkesgrupper.

Sekotidningen, Kommunalarbetaren och Fastighetsfolket har med hjälp av statistik från Arbetsförmedlingen granskat varslen i städbranschen. Resultatet visar att städpersonal varslas betydligt oftare än andra yrkesgrupper. Samtidigt leder ofta varslen inte till uppsägningar.

– Jag har blivit varslad tre gånger på fem år, men är fortfarande kvar på samma ställe. Förut var vi fyra stycken, nu är jag ensam och vikarie, säger en 54-årig städare till Sekotidningen.

Orsaken är de ofta korta kontrakten i städupphandlingarna. Och att många städare har långa uppsägningstider. Städbolagen garderar sig mot att bli sittande med en för stor personalstyrka, genom att varsla sin personal i mycket god tid inför en ny upphandling.

Trots trygga jobb lever alltså många städare med ständig oro för jobbet. Om arbetsgivaren inte vinner nästa upphandling är det inte säkert att personalen får följa med till den nya entreprenören. Inte ens om det sägs vara en verksamhetsöverång.

De just nu pågående förhandlingarna mellan Seko och MTR, om huruvida ISS städpersonal ska inkluderas i verksamhetsövergången, när MTR tar över pendeltågstrafiken i Stockholm, är ett bra exempel.

Almegas Näringspolitiska expert Ari Kouvonen, säger till både Fastighetsfolket och Kommunalarbetaren att en av svårigheterna med varslen är att beställaren ofta dröjer alltför länge med att meddela om entreprenören får fortsätta.

– Det gör att man som företagare måste säga upp sina anställda i förväg eftersom vissa kan ha uppsägningstid på sex månader.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson säger att den nya entreprenören ska ha rätt att organisera arbetet, men att det inte får gå ut över personalen.

– Min bild är att det okynnesvarslas, säger han.

Både Almega och facken tror att längre kontraktstider skulle kunna vara en lösning på varselproblemet. Men upphandlarna föredrar korta kontrakt för att kunna pressa priserna.

Och de låga priserna går ut över städpersonalen. Många vittnar om sämre arbetsvillkor hos den nya arbetsgivaren. Städföretagen kortar tiderna på varje städobjekt och pressar städpersonal, som är van vid att arbeta dagtid, att jobba både tidiga morgnar och sena kvällar.

Ibland kan det också vara beställaren som ytterligare försämrar städpersonalens villkor. Lerums kommun är ett aktuellt exempel. Där krävde kommunen i den senaste upphandlingen att förskolor, klassrum och skolmatsalar ska städas när barnen inte är där. Det vill säga på kvällar eller tidiga morgnar.

Därmed har den nya entreprenören Sodexo, krävt att delar av städpersonalen ska arbeta fram till midnatt. Säger de nej blir de uppsagda. Kraven har lett till ett upprört upprop på facebook.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.282