23948sdkhjf

Rent listar de 60 största städ- och FM-bolagen

Städ och FM-branschens affärer och lönsamhet granskas i i decembernumret av Rent 7/14 – med detaljerade bokslutsfakta från de 60 största städ- och FM-bolagen. ISS Facility Services placerar sig i topp på listan, med 4,6 miljarder i omsättning. Rättelse: HS Service & Support med drygt 100 miljoner i nettomsättning har olyckligtvis fallit bort i listan men tillhör de 20-25 största bolagen.
Granskningen Rent 7/14 ger ett eko av och återspeglar i stora drag de branschtrender som kunnat noteras under en rad år: Städ och FM-branschen är en näring som präglas av tillväxt och stor omsättning. Det är dessutom en tydligt jobbskapande bransch med många anställda. Men också en bransch utan särskilt imponerande vinstmarginaler.

Fakta och detaljer kan studeras i tabellmaterialet i nyligen utgivna Rent nr 7/14. Informationen är hämtad från Bisnode Kredits databas som bland mycket annat innehåller samtliga aktiebolags årsredovisningar. Redovisningen baseras på fakta från boksluten för 2013. som jämförs med nyckeltal från boksluten för 2012.

ISS Facility Services placerar sig (som dom brukar) i ohotad topp på listan. Detta i termer av nettoomsättning och rörelseresultat i absoluta tal. För 2013 redovisar ISS Facility Services en nettoomsättning på 4,60 miljarder kronor och ett resultat efter finansiella poster på 210 miljoner kronor. Som god tvåa kommer Coor Service Management med 3,8 milljarder i nettomsättning och sdan på tredje plats Sodexo Sverige med 3,2 miljarder i nettomsättning.

OBS Rättelse: HS Service & Support – med huvudkontor i Karlskrona - har av misstag ramlat bort när rankinglistan sattes ihop. Men företaget – med sina 103 miljoner kronor i nattomsättning 2013 – hamnar de facto högt upp på listan. HS Service & Support tillhör rätteligen de 20-25 största städ och FM-bolagen i Sverige.

Städbranschen i Sverige bestod, allt sammantaget (2013) av totalt cirka 2 250 företag som tillsammans hade cirka 46 000 anställda och cirka 27,5 miljarder kronor i samlad nettoomsättning.

En glimt av Hemserviceföretagens utveckling presenteras i en särskild tabell. Det är samtidigt en sektor som påminner om en upp och nervänd pyramid: i toppen finns två marknadsledande giganter: Hemfrid och HomeMaid. Hemfrid hade (2013) en nettoomsättning 344 miljoner kronor och redovisade ett synnerligen hälsosamt resultat efter finansiella poster på 29,2 miljoner kronor. HomeMaid hade (2013) en nettoomsättning 269 miljoner kronor och redovisade ett gott resultat efter finansiella poster på 18,5 miljoner kronor.

Hela listan och mer läsning i Rent 7/2014.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094