23948sdkhjf

Städföretagare i väst oroas över nya ”pigdebatten”

Socialdemokraterna, V och Fi flaggar - om dom vinner valet - för ett minskat Rut-avdrag. Men argumenten för minskad avdragsrätt är ofta sakligt felaktiga. Det hävdar tre städföretagare i Västra Götaland och skriver i en debattartikel att gamla tiders ”pigdebatt” går igen och att myterna om Rut är alltför många.
Socialdemokraterna vill ha Europas lägsta arbetslöshet. Men de 2 300 nya arbetstillfällen som Rut-reformen skapat i Västra Götaland ställer man sig helt kallsinnig till och viftar återigen med gamla pigargument. Ohederligt, skriver tre städföretagare i väst en debattartikel i GP: Sonja van der Star, vd Götalands Lokalvård, Eira Järvi vd Fix Cleaning Service och Lotta Macherelle, vd Passup.

De tre påpekar att hemservicebranschen är större än någonsin, och fortsätter att växa för varje dag som går.

17 000 nya arbetstillfällen har skapats. Många har kommit från utanförskap, andra från svartjobb till en vit anställning. Rut-reformen har inte bara bjudit in våra medmänniskor i den samhälleliga gemenskap det innebär att arbeta vitt – den har också inneburit ett lyft för kvinnors entreprenörskap. Gång på gång lyfts reformen fram som en enorm framgång.
Trots de uppenbara framgångarna och det faktum att jobben och företagen hela tiden blir fler råder det stor osäkerhet inför framtiden. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och F! går nämligen till val på att vända utvecklingen och göra framgångssagan till ett minne blott.

Myterna om Rut
Ur samhällsekonomiskt- och jämställdhetsperspektiv är det fullkomligt obegripligt varför Rut ska offras i tider av arbetslöshet, när det bevisligen är en av de bättre jobbskapande reformerna som genomförts. Dessutom med samma gamla ohederliga argument som när reformen infördes. Vi vill därför bemöta de vanligaste myterna om Rut:

• Rut är för att de rika Stockholmarna i Djursholm och på Solsidan ska kunna göra avdrag för heltidsanställda hembiträden.
Inget kunde vara mindre sant. De största grupperna Rut-konsumenter är kvinnor 65+ och barnfamiljer. Dessutom är var sjunde Rut-köpare hemmahörande i Västra Götaland.

• Är det rimligt att du och jag ska betala skatt för att folk ha städhjälp?
Konjunkturinstitutet beräknade att Rut blir en plusaffär för statskassan när den sysselsätter 10 000 svenskar. I dagsläget jobbar 17 000 personer i Rut-sektorn. Rut har skapat så pass många nya företag och arbetstillfällen att det är en intäkt för staten – och medborgarna.

• Man kan städa själv, men man kan inte bygga själv. Därför ska vi halvera Rut men behålla Rot.
Säg det till de pensionärer och barnfamiljer som använder Rut-avdraget för att få ihop sin vardag. Och varför är en städare mindre värd än en snickare?

• Fler kvinnor än någonsin startar nu företag i Sverige, till stor del tack vare Rut-avdraget – bland egenföretagarna i städ och hemservice är 71 procent kvinnor.

• Om samhället ska bli mer jämställt är en viktig del att öka det kvinnliga inflytandet över kapital och näringsliv. Ett slag mot Rut är ett slag mot kvinnors företagsamhet.
Sonja van der Star, vd Götalands Lokalvård, Eira Järvi vd Fix Cleaning Service och Lotta Macherelle, vd Passup.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.25