23948sdkhjf

Grå sektorn potentiellt hot mot ett hållbart arbetsliv

En negativ effekt av de nya öppna gränserna i Europa är att verksamheten i den så kallade grå sektorn tycks växa. Det handlar om företag som varken vill eller kan skapa en bra arbetsmiljö och goda arbetsförhållanden. Utvecklingen rymmer en del oroande drag som kräver genomtänkta motåtgärder skriver Arbetsmiljöverket i en rapport.
I projektrapporten – Förstudie om det fortsatt arbetet med utländska företag och arbetstagare (Rapport 2012-5) - diskuterar Arbetsmiljöverket en rad förslag och åtgärder för att hantera utmaningarna med den rörliga arbetsmarknaden inkluderat - delvis problematisk - utveckling inom den grå sektorn.

Bland annat finns ett utredningsförslag att införa anmälningsplikt för utländska företag. Idag finns ingen anmälningsskyldighet i Sverige för företag eller arbetstagare som kommer från ett EU-land. Det gör det svårt att få en klar bild av hur läget ser ut. Det saknas uppgifter om hur många de utländska företagen och arbetstagarna är och i vilka sektorer de finns. Brister i identifikation och dokumentation leder även till oklarheter om vem som är anställd, vem som är arbetsgivare och vem som är egenföretagare.

En tydlig tendens i tiden är att många företag väljer att ersätta egna anställda genom entreprenörer. Riskerna med dom ibland mycket invecklade entreprenörskedjor som förekommer vill Arbetsmiljöverket komma åt genom någon form av beställar- eller huvudentreprenörsansvar.

Vidare föreslår verket förstärkningar av Lagen om offentlig upphandling. Det ska inte gå att vinna en upphandling till priset av en eftersatt arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket kommer också att titta på möjligheterna till en fördjupad samverkan med arbetsmarknadens parter och andra myndigheter för att få bukt med missförhållandena inom den grå sektorn. Ett konkret förslag är att i samarbete med berörda myndigheter skapa virtuella serviceenheter för utländska företag och arbetstagare.

– Arbetsmiljöverkets självklara utgångspunkt är att alla som arbetar i Sverige ska ha rätt till en säker och utvecklande arbetsmiljö, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket.

– De missförhållanden som råder bland en del av företagen hotar inte bara liv och hälsa för de anställda, utan snedvrider konkurrensen och missgynnar de seriösa företagen på arbetsmarknaden.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063