23948sdkhjf

Högre krav på rengöringsprodukter

Nya krav ska hjälpa offentlig sektor att få rena ytor och god hygien utan att göra avkall på miljön. En expertgrupp har under ledning av Miljöstyrningsrådet uppdaterat upphandlingskriterierna för kemisk-tekniska produkter.
Kraven ställs på rengörings- och hygienprodukter som exempelvis köps in för skolor och sjukhus. Produkterna behövs i alla slags verksamheter, vilket gjort de kemisk-tekniska kriterierna till de mest nedladdade på Miljöstyrningsrådets hemsida.

-De farliga egenskaperna i städprodukter är inte så allvarliga som de har varit, men miljöpåverkan blir betydande eftersom produkterna används i så stora mängder, säger Maria Azzopardi.

Genom att ställa miljökrav på kemisk-tekniska produkter kan kommuner och landsting minska spridningen av miljö- och hälsofarliga samt allergiframkallande ämnen. Tidigare har kriterierna för kemisk-tekniska produkter bara funnits på en enda nivå. Nu finns de på Miljöstyrningsrådets alla kravnivåer: bas-, avancerad och spjutspetsnivå.

-Vi har infört krav på olika nivåer för att användarna själva ska välja sin ambitionsnivå enligt sin verksamhet. Generellt sett ställer vi krav på egenskaper hos ämnena i produkterna. Nytt för de kemisk-tekniska kriterierna är att vi infört krav på bland annat parabener, biocider och etanol, säger Maria Azzopardi, projektledare för kemisk-tekniska produkter på Miljöstyrningsrådet.

Kriterierna har uppdaterats för att följa den nya klassificerings- och märkningslagstiftningen (CLP) och för att driva utvecklingen framåt med skärpta miljökrav.

Utöver kriteriedokumenten finns även motiv till varför varje krav behövs och ett tillämpningsdokument med tips om hur kriterierna kan användas. På hemsidan finns även ett svarsformulär. Detta rekommenderas eftersom det gör det enkelt för leverantören att svara och ger upphandlaren en överblick över verifikaten som bevisar att kraven är möjliga att följa upp.

-Många av dessa krav är ganska komplicerade med mycket kemi på detaljnivå, men vi finns tillgängliga och svarar gärna på frågor genom vår rådgivning, säger Maria Azzopardi.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.328