Städföretag får fortsatta uppdrag trots polisanmälan och stämningsansökan

I en större granskning har fackföreningstidningarna Fastighetsfolket och Kommunalarbetaren tittat på hur det städföretag som i våras polisanmäldes av Region Västerbotten, och som även stämt bolaget för avtalsbrott, fortsatt att vinna upphandlingar med kommuner och regioner och städuppdrag för bostadsbolag.
– Det kan fortfarande skölja en sorg över mig för att jag blev så stampad på. Det är fel när skattepengar går till företag som behandlar sina anställda så här illa, säger städaren Fatima till tidningen. Hon heter egentligen heter något annat och som städade på en vårdcentral i Västerbotten. Hon ska också ha blivit tvingad att skriva på ett sekretessavtal och bötfällas om hon avslöjar företagshemligheter.
I granskningen tornar en härva upp sig med vad som anmälts som förfalskade dokument om företagets ägarstruktur och personalens städutbildning, personalbolag som försatts i konkurs, stora skatteskulder och närmare 100 städare som inte fått ut sina löner efter det tidigare personalbolagets konkurs. Men också att städbolaget gömmer sig bakom att det har kollektivavtal med fackförbunden Kommunal och Fastighets och en auktorisation av branschorganisationen Almega.
– Vi har sett företag som har försatt sig själva i konkurs, men innan konkursen har man startat upp ett bolag med ett liknande företagsnamn. Risken är att skatteskulder inte betalas och att lönegarantin utnyttjas, säger Pernilla Andersson, samordnare på Skatteverket till tidningarna.
Det var i april som Region Västerbotten polisanmälde städföretag efter att misstänkta oegentligheter framkommit i samband med en fördjupad leverantörsuppföljning av städtjänster i Skellefteå.
– När utredningen är klar tror jag att det kommer att finnas mycket att lära om anställningsformer och bolagsstyrning, sa Sebastian Sandberg, strategisk inköpare tidigare i höst till Rent.
– Det var en skicklig upphandlare som gjorde allt rätt men det kan ändå bli fel. Generellt blir det allt viktigare att lägga ned mer tid i upphandlingsskedet, upprätta nya mallar och ha en aktiv avtalsförvaltning. Men framför allt behöver det göras uppföljningar i ett tidigt skede och under avtalens gång för att verkligen säkerställa att leveransen innehåller det vi kommit överens om, säger Sebastian Sandberg vidare i intervjun.