23948sdkhjf

Almega:”Risk att engagerade och skötsamma tjänsteföretag lämnar offentliga marknaden”

73 procent av företagen som deltar i upphandlingar uppger att de egentligen ogärna lämnar anbud i upphandlingar där fokus på pris är för stort. Men även vad som upplevs som irrelevanta krav är en utmaning för tjänsteföretagen .

44 procent av landets alla upphandlingar avser tjänster och i en ny rapport om offentlig upphandling pekar Almega på vikten av  att dessa upphandlingar genomförs på ett affärsmässigt sätt och med fokus på bra leverans och att krånglet, särskilt för de mindre företagen, består. Enligt rapporten har mindre än hälften av städföretagen deltagit i upphandlingar under de senaste fyra åren och 78 procent av de städföretag som avstår från att delta i upphandlingar anger att anledningen är för stort fokus på lägsta pris.

– Vi ser tyvärr att samma grundproblematik som tidigare. Företagen upplever alltjämt att upphandlingarna innebär utmaningar framför allt i form av ett stort prisfokus, irrelevanta krav och en tidskrävande byråkrati, säger Ulrica Dyrke, jurist och näringspolitisk expert i frågor om konkurrens och offentlig upphandling på Almega i en kommentar till rapporten som bygger på enkätsvar från fler än 1000 tjänsteföretag.

– Det går dessvärre åt fel håll i detta avseende och företagen verkar faktiskt uppgivna; Som att allt handlar om pris och inte kvaliteten i leveransen. En bidragande orsak är att uppföljningar av att krav och kvalitet efterlevs under leveranstiden tyvärr fortfarande är ganska ovanliga på många håll, säger Ulrica Dyrke.

Dock konstaterar Almega att fler företag verkar delta i offentliga upphandlingar totalt sett, från 47 till 60 procent av de tillfrågade bolagen, men medlemmar inom Serviceföretagen och Vårdföretagen ligger under genomsnittet.

– Risken är att engagerade och skötsamma tjänsteföretag lämnar den offentliga marknaden, vilket vore mycket olyckligt. Ska offentlig sektor kunna dra nytta av tjänsteföretagens kompetens måste kvalitet bli en reell parameter i de offentliga affärerna, säger Ulrica Dyrke.

För att fler tjänsteföretag ska kännas sig lockade att delta i offentlig upphandling föreslår Almega åtgärder för att förbättra upphandlingsprocesserna som främst handlar om  förbättrat kravställande, en mer utvecklad dialog med marknadsaktörerna och en aktiv uppföljning under kontraktstiden.

– På sådant sätt skapas förutsättningar för affärsmässiga, kvalitetsinriktade och sunda offentliga affärer. Det skulle vara till nytta för såväl offentlig sektor som leverantörer – och för hela samhället, säger Ulrica Dyrke.

Här finns hela rapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078