23948sdkhjf

Kommunal: ”Avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning”

På onsdagskvällen kom budet att Kommunal väljer att lägga ned den planerade storstrejken efter ett ja till medlarnas bud och därmed ett nytt avtal med Sveriges kommuner och regioner, SKR, och Sobona.

Kommunal varslade om strejk 8 april efter att förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal misslyckats.

– Självklart hade Kommunal velat mer, men avtalet är ett tydligt steg i rätt riktning. Rekryteringsutmaningen vi står inför är ett faktum - det måste helt enkelt bli mer attraktivt och mer lönsamt att arbeta inom dessa viktiga yrken. Nu fortsätter kampen för högre löner och bättre arbetsvillkor för medlemmarna i Kommunal, säger Malin Ragnegård, förbundsordförande Kommunal.

Det nya avtalet ger högre löner med centrala löneökningar på 985 kronor, varav 450 kronor är en individgaranti. Detta som svar på att lönerna inte betalats ut i tid och som garanterar alla medlemmar minst 450 kronor i löneökning senast den 30 juni om inget annat avtalats lokalt.

Förutom löneökningar enligt märket innehåller avtalet även de avsiktsförklaringar Kommunal krävt som handlar om att parterna ska arbeta fram ett nytt löneavtal, ta ett helhetsgrepp för hållbara arbetstider och hitta lösningar för förbättrade arbetsmiljöer.

– Nu har vi tagit viktiga steg mot ett mer rättvist lönesystem. Dagens system med individuell och differentierad lön fungerar inte som det var tänkt, trots att vi har haft det i 30 år. Nu är det dags för en modell som kan säkerställa att medlemmarna får en bra och rättvis löneutveckling, säger Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog.

Det nya avtalet gäller i 12 månader och rör runt 550 000 anställda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.225