23948sdkhjf

Kammade hem IFMA:s innovationspris

Hygiene of Sweden stod som segrare när IFMA delade ut sitt  innovationspris under det årligt återkommande evenemanget Nordic Workplace. Hygiene of Sweden deltog med bidraget BioPolymer+ som är en alkoholfri handdesinfektion med syfte att göra arbetsplatser säkrare och mer hållbara. 

Ser ni ett ökat intresse för alkoholfri handdesinfektion?

–Vi ser ett ökat intresse för att ställa om från etanol till etanolfri handhygien i spår av pandemin, uppger Anders Karlsson, export manager, till Rent. 

– Många företag valde att bunkra sprit under pandemin, vilket är kanske det mest exkluderande man kan göra då alla inte får tillgång till att tvätta händerna, och ett av FN:s hållbarhetsmål är just inkludering. Ett annat mål handlar om just hygien. Nu måste företag istället destruera, elda upp, spriten då den gått ut i datum vilket leder till enorma utsläpp. Många företag handlade förstås i panik under pandemin men nu blir det mer aktuellt igen med hållbarhet. Även riksdagen har tagit ett beslut om en giftfri miljö vilket innebär att farliga kemikalier skall fasas ut.

Vad betyder det att få utmärkelsen?

– Vi fortsätter vårt arbete med att sprida kunskap om ett hållbart alternativ inom hygien och priset kommer att ge oss möjligheten att via IFMA:s nätverk sprida budskapet till fler. Priset på 10,000 kronor som skall doneras till välgörenhet skänker vi till Hand in Hand som vi arbetar sedan tidigare med för att stötta kvinnor i utvecklingsländer att bli entreprenörer

Juryns motivering till utmärkelsen lyder:

”Rena händer är en förutsättning för en frisk arbetsplats. 8 av 10 infektioner sprids genom våra egna händer. I och med Covid-pandemin blev behovet av och fokuset på handhygien enormt, och sedan dess är alla arbetsplatser i regel utrustade med stora mängder av lättillgänglig hand- och ytdesinfektionsmedel. Traditionellt har alla dessa varit alkoholbaserade (etanol), vilket innebär en hel del rad utmaningar i både framställning, hantering och användningen. 

Årets vinnare av IFMA Innovationspris går till Hygiene of Sweden, ett grönt bioteknikföretag som utvecklat det alkoholfria och antibakteriella hand- och ytdesinfektionslösningen BioPolymer+ som inte torkar huden och fortsätter att vara aktiv efter intorkning. Att byta ut alkoholbaserad hand- och ytdesinfektion till alkoholfritt BioPolymer+ innebär flera fördelar för arbetsmiljön och miljön. Genom att undvika alkohol som lösningsmedel behålls huden hel och ingen handkräm behövs för att minska torrhet. Produkten har väldigt låga halter kemikalier så inga farliga ADR-transporter behövs. Inget behov heller av brandklassade skåp för förvaring. Produkten har 100 procent organiska och nedbrytbara ingredienser, och förpackningen kan återvinnas utan att sköljas ur med vatten innan hantering. Vätskan kan också hanteras i miljövänligare förpackningar, då den ej är brandfarlig.

Produkten förstör inte heller ytan på inredning, instrument eller annat material, så som alkoholprodukter som ofta både är upplösande, korrosiva och blekande. Vid utgånget datum blir inte produkten heller farligt avfall. Hygiene of Sweden har helt enkelt utvecklat en mer hållbar desinfektion för arbetsplatsen. För friskare, bättre arbetsmiljö. Och för en mer välmående planet.”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078