23948sdkhjf

Nytt städavtal klart: ”Jag är glad att vi lyckades pressa upp golvet”

Lägstalönen för städare höjs med 2 280 kronor på två år. Kollektivavtalet berör närmare 50 000 anställda i cirka 1 000 företag.

Arbetsgivarorganisationen Almega Serviceföretagen och Fastighetsanställdas förbund och Seko har enats om nytt kollektivavtal för städare på entreprenadföretag, serviceentreprenadavtalet.

Det nya avtalet ger en höjning av lägstalöner med 1 350 kronor år 2023 och 930 kronor år 2024. Övriga löner höjs med 1 059 kronor och 900 kronor. Det nya avtalet löper på 24 månader och följer märket på 7,4 procent.

Lägstalönen blir 26 049 kronor från och med den 1 juni 2023. 2024 blir den nya lägstalönen 26 979 kronor. Beloppen gäller heltidsanställning och vid deltidsanställning proportioneras beloppen i förhållande till sysselsättningsgraden.

– Jag är glad att vi lyckades pressa upp golvet. Satsningen på lägstalönerna är viktig av flera skäl. Dels behöver vi säkerställa att denna viktiga branschs allmänna lönenivåer fortsätter utvecklas, dels behöver vi få upp ersättningarna inom kvinnodominerade yrken. Det är en fråga om rättvisa oavsett, säger Eva Edström, avtalsansvarig på Fastighets.

En arbetsgrupp ska även titta på möjlig framtida avtalslösning för deltidspensioner. Därtill ska användandet av privata bilar, men också mobiltelefoner, utredas ur så väl försäkrings- som arbetsmiljöhänsyn.

– Den här frågan, och den om arbetsskor, kommer och går. Självklart hade vi önskat att den försvann, men genom en arbetsgrupp ser vi till att hålla frågan högt uppe på dagordningen till nästa gång, samt skapa oss en bättre bild av problemet, säger Edström.

På det stora hela är Eva Edström nöjd med det nya avtalet.

– Det här är ett riktigt bra avtal. Lägstalönen för en städare blir ju nästan 27 000 kr när avtalet löper ut, säger Eva Edström.

– Vi har haft konstruktiva förhandlingar med båda våra fackliga motparter och tecknat kollektivavtal inom de ramar, det så kallade märket, som arbetsmarknadens parter är överens om, säger Marcus Lindström, chef förAlmega Serviceföretagen och ansvarig avtalsförhandlare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079