Fler tvingas till delade turer när skolor inte vill ha städning på dagtid
Efter att Huddinge kommun lagt ut lokalvård på skolor och förskolor på entreprenad, enligt ett beslut som togs 2021, tvingas flera städare till scheman med delade turer och till arbete tidig morgon och under kvällar. Det skriver tidningen Kommunalarbetaren. En del av de anställda har nu erbjudits arbetspass mellan 07 till 11 och sedan 16 till 20. Enligt Kommunal lokalt finns förslag på arbete fram till midnatt.
– De flesta rektorer tycker det är bättre före och efter verksamheten. Uppfattningen är att det bästa är att städa klassrummen när ingen lektion pågår, eller när barngrupperna inte är på plats, säger Johan Skofteröd, utbildningsdirektör i Huddinge kommun till tidningen.
Tidningen har varit i kontakt med städföretagen som till Kommunalarbetaren uppger att det inte varit möjligt att ge personalen heltid utan delade turer om kommunen samtidigt vill ha städning på mornar och kvällar.
–Vi har inte beställt delade turer, men det blev ändå konsekvensen av vår upphandling. Vi hade inte föreställt oss det, säger Johan Skofteröd vidare och menar att vissa rektorer nu är ångerfulla efter att de förstått vilka konsekvenser upphandlingen fått.
Flera städare som tidningen talat med är mycket kritiska till det nya upplägget och tycker att fungerat bra att städa dagtid och att det är svårt att få ihop arbete och privatliv med delade turer. Därtill menar lokalvårdarna att det är mycket viktigt att de syns och är en del i verksamheten.
– Under pandemin var vi jätteviktiga, men nu spelar det tydligen ingen roll längre, säger Sissel Gulbrandsen, som arbetat som lokalvårdare kommunen i mer än 30 år.
– Det finns ju ett pedagogiskt syfte; att ungarna ska se att det finns någon som städar. De lär känna ett yrke. Nu försvinner vi från deras liv, säger Jeanett Sörman, lokalvårdare till tidningen.
Fackklubben Kommunal i Huddinge är även rädda att nya kollektivavtal ska innebära lägre ob-ersättning, färre semesterdagar samt att ett lokalt semestertillägget på 6 000 kronor slopas. Därtill uttrycker personalen rädsla för att få mindre tid till att utföra uppdragen.