23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Vuxenutbildning - Boråsmodellen

| Medlemsnyhet | Företag Borago Utbildning Sverige AB

Borago, har i samarbete med vuxenutbildningen i Borås Stad, nyligen avslutat den andra omgången av yrkesutbildningen lokalvård som omfattar 400 poäng där Borago ansvarar för ämnesområdet "Städservice".

Denna utbildning följer PRYL´s krav-specifikation och avser 16 veckors heltidsstudier.

Boragos utbildare Åsa Sjöstrand träffar eleverna varannan måndag under 16 veckor och utbildar dem i Lokalvårdsutbildning PRYL där Anna Rubensson, svenskalärare från vuxenutbildningen är med på lektionerna för att sedan jobba vidare med yrkessvenskan på fredagar.

I utbildningen använder Borago även filmbaserad undervisning för att deltagarna lättare skall kunna tillgodogöra sig utbildningen. Filmerna fungerar bra som ett komplement och diskussionsunderlag och förstärker det svenska språket. Deltagarnas självförtroende ökar i takt med de förbättrar sin yrkessvenska samt att de, varje fredag, förbereder kommande veckas utbildning vilket underlättar att diskutera ämnen på lektionerna. Det är lättare att lära sig svenska språket när man kan knyta an orden till yrket.

Tre dagar i veckan är eleverna ute på praktik som lokalvårdare i Borås Stad. Huvudläraren Lilian Nilsson kommer ut och gör arbetsplatsbesök samt pratar med elevernas handledare.

De elever som visar yrkesskicklighet och engagemang under praktikperioden har stor chans att få vikarieanställning. Varannan måndag undervisas de av Lilian Nilsson i ämnet Service och bemötande 100 poäng och hygien 100 poäng där svenskaläraren Anna är med på lektionerna.

Anita Lomås rektor och ansvarig för yrkesutbildningar på Vuxenutbildningen säger att framgångsfaktorn för utbildningen är kombinationen av praktik och att svenskalärare finns med på alla lektioner både inom PRYL och i kursen service och bemötande. Detta ger en trygghet i gruppen och yrkesspråket blir en språngbräda för att lära sig det svenska språket snabbare.

HYGHYG0 100 poäng
REGSTA0 100 poäng (PRYL)
Service och bemötande 1 SEVSEV01 100 poäng
KGYORI1C 50 poäng
KGYORI1F 50 poäng

Foto: Peder Persson

Medlemsnyhet

Företag
Borago Utbildning Sverige AB

HERTIG KARLSGATAN 2
582 21 Linköping
Sverige
Borago Utbildning Sverige AB

Sänd till en kollega

0.094