23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Hur tar du hand om dina mikrofiberdukar?

…hepp …ja då har jag blivit så där lite upprörd igen. Jag var på ett ärende på stan och stötte på en städvagn i en lokal i en verksamhet som var mindre rolig att se…

Microfiberdukar och moppar låg flytande i en hink med vatten och kem, vattnet var dessutom inte speciellt rent. Har kunskapen om städning inte kommit längre?
Ja hur gör man för att sprida budskapet att mikrofibern totalt tappar sin rengörande effekt med kem. Hur gör man för att få fram budskapet att det inte blir renare för att man använder mycket rengöringsmedel, risken är i stället stor att man överdoserar och att det blir kvar rester av medlet som lägger sig som en kladdig hinna på inredning och golv. I denna hinna fastnar allt! Så nästa gång du torkar golvet eller dammtorkar en yta är det bara svårare att få rent den!! Dessutom tappar mikrofibern sin städeffekt då den förlorar sin kraft att binda bakterier och smuts.

Om man använder rengöringsmedel så måste man vara noga med att skölja bort allt medel efteråt. Bättre att använda mikrofiberdukar och vatten! Ja, ju mindre medel man använder desto bättre för både renlighet, plånbok och miljö. Okunskap förmodligen…

Här kommer lite repetition om mikrofiber:

En mikrofiberduk är uppbyggd för att torr, alternativt lätt fuktad, dra år sig damm, smuts och bakterier, då den innehåller miljarder ”hullingar” (bakåtvänd spetsig tagg), och om man tillsätter kem så släpper den ifrån sig alla bakterier och smutspartiklar, och det är ju dessa vi vill samla i duken.

Tillsätter du kem i din mikrofiber, är det inte mycket vits att ha mikrofiber överhuvudtaget, detsamma gäller sköljmedel. Torktumling är inte heller jättebra för mikrofiber, det kan göra att mikrofibern blir överladdad vilket gör mikrofibern statisk och nästan omöjlig att arbeta med.

Det är förvånande att det fortfarande finns så mycket missuppfattningar vad gäller städning. En gång för några år sedan, när vi skulle flytta in i vårt nuvarande hus, ingick flyttstädning från fastighetsbyrån. När vi fick nycklarna sa mäklaren ”jag har varit där och kollat städningen och det luktade i alla fall rent och gott” …ja men frågan var om det var rent? Rent var det tyvärr inte så det blev påbackning och en del fick jag fixa själv.

Jag tänkte att där har mycket kem använts med mycket parfym, i min värld är rent inte detsamma som att det nödvändigtvis skall lukta gott, därför att rent luktar egentligen inte.

Det som jag alltså försöker säga är att använd dina mikrofiberdukar på rätt sätt så de får göra sitt jobb. Tillsätt inget kem vid användningen så att du verkligen samlar smuts och bakterier i den.

Det är heller inte fel att försöka lägga några kronor extra på kvalitén.

Vill du ha den överlägset bästa funktionen, är det ultrafina mikrofiber som gäller. För att få kallas ultrafin, är det tjockleken – så kallad denier – på fibern som räknas. Ju tunnare, desto mer effektiv. Ultrafin mikrofiber får vara max 0,3 denier.

Samtidigt ökar kostnaden för den färdiga produkten men det gör att även livslängden på produkten ökar och resultatet av städningen förbättras.

Mikrofiber är en svensk uppfinning, rätt använd och rätt skött en helt fantastisk miljövänlig produkt och hjälpmedel för alla oss som arbetar i städbranschen.

Carina Boman Helgesson

Scandinavian Water Technology AB
Jägershillgatan 26
213 75 Malmö
Malmö stad
Sverige
VAT nummer: SE5569364291

Sänd till en kollega

0.031